Midden op de Utrechtse Heuvelrug bevindt zich een bijzonder natuurgebied: Park Vliegbasis Soesterberg. De naam doet al een beetje vermoeden dat dit park uniek is in zijn soort. Het gebied wordt omgeven door prachtige natuur, maar je vindt er ook militaire geschiedenis. Kortom: een prachtig natuurgebied met een rauw historisch randje. Hoog tijd om dit met eigen ogen te zien. Bezoek Park Vliegbasis Soesterberg te voet of op de fiets!

Verken Park Vliegbasis Soesterberg

Als je in Park Vliegbasis Soesterberg bent, kun je de militaire sfeer nog steeds voelen. Dat is ook niet zo vreemd, want het vliegveld was tot 2008 nog operationeel. Vanaf 1913 werd deze vliegbasis in gebruik genomen en tijdens de Eerste Wereldoorlog kwamen de eerste buitenlandse militaire vliegtuigen op het terrein. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het vliegveld, dat door Duitsland werd ingenomen, een belangrijke rol. In de Koude Oorlog (vanaf 1954) kwamen Amerikaanse militairen naar Soesterberg. Zij maakten tot 1994 gebruik van de vliegbasis.

Natuur

Sinds 2014 is het gebied vrij toegankelijk voor bezoekers. Het park is een prachtig natuurgebied geworden waar je veel bijzondere planten en diersoorten kunt vinden. Vlinders, vogels, vleermuizen en insecten hebben de vliegbasis tot hun woonplaats gemaakt.

Het is natuurlijk heel bijzonder dat je over een landingsbaan kunt wandelen of fietsen! Er worden verschillende fietsexcursies georganiseerd op de vliegbasis. Tijdens deze fietstochten leer je meer over de flora en fauna van het gebied.

Militaire historie

Naast de natuur is de militaire historie het andere grote thema van Park Vliegbasis Soesterberg. Wanneer je over de vliegbasis loopt of fietst, kom je op verschillende historische plekken. Bijvoorbeeld de kerosineheuvel, bos- en heidecorridors, het munitiepark en bunkers. Meer bijzondere plekken op de vliegbasis vind je hier.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum bevindt zich sinds december 2014 bij het Park Vliegbasis Soesterberg. Vanuit de verte kun je het indrukwekkende gebouw al zien. Het museum stelt voorwerpen en machines van de landmacht en de luchtmacht tentoon. Zo vind je hier verschillende tanks, vliegtuigen en wapens. Je leert alles over de Nederlandse krijgsmacht en je kunt zelfs in een F16-simulator vliegen.

Het Nationaal Militair Museum is genomineerd voor het Leukste uitje van Utrecht!

Nationaal Militair Museum

Adres: Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest
Openingstijden: Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Soesterdal: de nieuwe horecagelegenheid van Park Vliegbasis Soesterberg

Bij café-restaurant Soesterdal kun je de hele dag terecht voor een hapje en een drankje. Je kunt er ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Kinderen hoeven zich ook niet te vervelen, er is namelijk een speeltuin aan het terras.

Soesterdal
Adres: Verlengde Tempellaan 2, 3768 SB Soesterberg
Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 10.00 tot 21.00 uur

https://www.instagram.com/p/CEbVuEQn0f5/

Landgoed De Paltz

Als je toch in de buurt bent, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Landgoed De Paltz. Dit landgoed grenst aan Park Vliegbasis Soesterberg. In dit gebied vind je mooie natuur zoals beukenlanen en douglassparren, maar ook een villa, een koetshuis en zelfs een doolhof. Je kunt een prachtige wandeling maken over De Paltz van 3,4 kilometer.

Landgoed De Paltz
Adres: Vliegdennen 13, 3734 GC Den Dolder
Openingstijden: Maandag tot en met zondag van 08:00 tot 18:00 uur
Check altijd vooraf even de website van de bezienswaardigheden voor de actuele openingstijden.

Header beeld via Nationaal Militair Museum

Benieuwd naar meer bezienswaardigheden in de provincie Utrecht? Lees dan ook deze artikelen: