Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Na ons bezoek aan Oudewater, nemen we jullie voor deze tweede editie van de Explore Utrecht tour mee naar Woerden. Deze verrassende vestigingsstad is de hoofdstad van het Groene Hart. We bezoeken het kaaspakhuis en beklimmen de toren van de Petruskerk. Maar gaan natuurlijk ook culinair genieten in Woerden.

Explore Woerden

Woerden staat bekend als kaasstad, maar heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen zuivel. Mooie straatjes, singels, veel groen om van te genieten. Enkele leuke feiten over Woerden:

Bereikbaarheid

Woerden heeft een centrale ligging en is met eigen vervoer en openbaar vervoer goed te bereiken. Met de auto ben je ongeveer 15 minuten onderweg vanuit de omringende steden. En met de trein vanuit Utrecht ben je zo op het station van Woerden. Binnen 10 minuten loop je naar de stad.

Beleef Woerden

En als je dan in Woerden bent kun je niet anders dan langs het Kaaspakhuis, voor een gezellige cheese experience en alle leuke feiten over kaas. Het Kaaspakhuis is gevestigd in het centrum naast de VVV van Woerden. Bij het Kaaspakhuis leer je veel over kaas; van het productie proces, rijpen en exporteren van kaas. Maar je neemt ook een kijkje in de opslag van het Kaaspakhuis en daarna een virtuele tour in een kaasfabriek.

Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-6

Wil je zelf kaas leren maken? Nou, dat kan ook bij het Kaaspakhuis. Tijdens ons bezoek was een groepje druk in de weer om hun eerste kaas te leren maken. Dit heb ik jaren geleden op de basisschool al mogen ervaren en zou het nog een keer willen doen. Het super leuk als je een plakje van je eigen gemaakte kaas op je boterham ligt.

Je kunt ook kiezen voor een kaasproeverij na een bezoek aan het Kaaspakhuis. De kaasmeester vertelt graag over kaas, dus kun je gerust, onder het genot van wijn en een kaasplank met verschillende kazen, vragen stellen.

Wil je ook het Kaaspakhuis en alle andere provincie highlights bezoeken? Kijk dan op de website van ‘Visit Utrecht Region’ en spaar ze allemaal.

De toren van de Petruskerk

Na thee en wat lekkers bij OOK, een gezellige woon- en cadeauwinkel met een lunchroom, werd het tijd om aan het werk te gaan en de toren van de Pertuskerk te beklimmen. We betraden de toren via een kleine deur, langs een smalle doorgang om vervolgens de stenen en houten trappen te beklimmen. Gedurende de tour stopt de gids om meer te vertellen over de geschiedenis van de toren, kerk en de stad. Uiteindelijk boven aangekomen, konden we naar buiten om Woerden vanaf de toren te bezichtigen. We konden zelfs de Domtoren zien. Hoe leuk is dat!

Shop Woerden

In het centrum van Woerden kun je goed shoppen. Ik was zeer blij verrassend door het aanbod aan winkels. Enkele tips! Bij woon- en cadeauwinkel OOK kun je de leukste spullen voor de keuken kopen en een hoop meer. Bij fashionstore KOKO aan het Kerkplein, voor exclusieve mode, hingen een aantal van mijn favorieten merken in de rekken. Ik verliet de winkel niet met lege handen.

Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-3

Proef Woerden

Het avontuur in Woerden hebben we afgesloten bij Bistronoom. Het restaurant en bar heeft in 2017 de Gouden Pollepel van het AD Utrechtse Nieuwsblad gewonnen. En dit niet zonder reden. Deze nog betrekkelijke nieuwe restaurant heeft creatieve gerechten op de menukaart staan. Ongewone smaken combinaties, die verrassend lekker zijn en goed passen bij de zorgvuldig gekozen wijnen.

Ook hebben we kunnen genieten van een wijnproeverij, gegeven door de sommelier van het restaurant. Aan het begin van elk seizoen organiseert Bistronoom een presentatie en proeverij van de door sommelier Danny geselecteerde wijnen voor het restaurant. Zo krijgen gasten een voorproefje van wat ze kunnen verwachten het komende seizoen. En natuurlijk wordt bij de proeverij lekker brood en kaas geserveerd.

Een dagje Woerden is niet genoeg om de stad echt te leren kennen en dus ga ik zeker nog een keer terug om deze ontdekkingsreis voort te zetten. Nog enkele tips voor als je naar Woerden gaat. Shoppen bij You by Sandra. En lekkere producten haal je bij; Branderij Joos, Wijnwinkel Saudade, Kaaswinkel Alexanderhoeve en Italiaanse delicatessen winkel La Fermata. Restaurants die door Woerdenaren zijn aangeraden: restaurant de dukdalf en restaurant Bijmette. Voor inspiratie kun je ook kijken op Beleef Woerden.

Banner Visit Utrecht Region