Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Het ontdekken van provincie Utrecht heeft ons veel moois gebracht. We hebben veel geleerd over de geschiedenis van de plekken die we tot nu toe hebben bezocht. En op culinaire gebied zijn we flink verrast. Eerder hadden jullie kunnen lezen over het prachtige nieuwe restaurant HEX in Oudewater. In deze blog neem ik jullie mee naar Woerden.

Bistronoom winnaar Gouden Pollepel 2017

Restaurant Bistronoom heeft in 2017 de Gouden Pollepel van het Algemeen Dagblad gewonnen. Dit was voor de eigenaren: Jan Cees en Kirsten een mijlpaal. Want het restaurant was pas vier maanden open. De prijs was voor de jonge ondernemers een bevestiging dat ze met hun concept op de goede weg zaten.

Verrassende wijnproeverij

We beginnen onze dag in Woerden met regen en een koude Hollandse bries. Dit wordt goedgemaakt wanneer we warm onthaalt worden voor onze najaarsproeverij in de kelder van Bistronoom. Sommelier Danny neemt je mee op een reis door de wijnkaart. Hij vertelt bevlogen over zijn gekozen wijnen. Wit en rood, passend bij het seizoen en de gerechten. Wees niet bang, je hoeft geen ervaren proever te zijn, hij neemt je stap voor stap mee in zijn verhaal. Hoe kun je een wijn bekijken, hoe kun je proeven? Wat kan je ruiken of proeven? Danny houd van spannende, niet alledaagse wijnen. Een knisperende Godello uit Bierzo. Zachte, mineralige Gruner Veltliner. Wijnen uit Moldavië, Bulgarije en Portugal. Elk glas was verrassend.

Uitzonderlijke combinaties

Bij Bistronoom hangt een ontspannen sfeer. De inrichting van het restaurant is warm met mooie blauwe banken en een urban jungle aan de muur. Na een snelle blik op de menukaart valt het ons meteen op dat de smaken combinaties bijzonder zijn. We besluiten ons te laten verrassen en geven de menukaart weer terug aan de serveerster.

De sommelier schenkt het eerste glas wijn. Op tafel wordt een voorafje van geitenkaas, aardappel en vadouvan spekjes en een mini-steengril met ossenhaas gezet. We worden aan het werk gezet maar dat vinden we niet erg, want nu kan het genieten in Woerden beginnen.

Laat je verrassen door mooie gerechten in een ontspannen sfeer

Het voorgerecht is een kleurrijk gerecht van tonijn, parels van soja sinaasappel, watermeloen en bloembladen van eigen moestuin. Een heerlijk gerecht vol frisse smaken! Op tafel staan ook broodjes van bierborstel en waldkorn van de lokale bakker.De chef gebruikt veel lokale producten voor de gerechten. Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart en dus aan ingrediënten geen te kort. De kruiden en eetbare bloemen komen rechtstreeks uit eigen moestuin.

Vervolgens wordt een lichte pasta, van het deeg van dumpling, gevuld met zalm en Parmezaanse kaas aan tafel gepresenteerd. De pasta was luchtig, waardoor de smaken van de zalm en Parmezaanse goed tot hun recht kwamen. Hierna volgde een lang gegaard stuk kalfsnek met snijboontjes, aardappelpuree en dragon saus.

De avond hebben we afgesloten met een chocolade verrassing: een chocolade bol gevuld met matcha en caramel ijs en witte chocolade crumble. Over de chocolade bol werd warme rooibos thee geschonken. Een heerlijk einde van deze donkere herfstdag.

Kruittorenweg 13, 3441 AV Woerden | bistronoom.nl