Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Moet je nog shoppen voor het (kerst)diner of ben je gewoon gek op ambachtelijk lekkers? Doe een rondje Amersfoort. Deze stad – waar we sowieso al fan van waren – blijkt tal van goede delicatessenzaken en eettentjes rijk. Wij proefden vast voor. Hiér moet je zijn!

Brood zoals brood ooit bedoeld was haal je bij Bakkerij Boersma (sinds 1921) aan de mooie Zuidsingel. Het brood wordt hier gebakken zonder onnodige toevoegingen en mét eigen gemaald graan. Daar houden we van! Iets spannends voor op de broodplank? Ga voor het zwarte brood uit het assortiment.

Dan de kaasplank. We proefden een over-heer-lijk truffelkaasje bij kaaswinkel Liefde & Ambacht (in het schattige straatje Muurhuizen). In dit kleine kaaswinkeltje verkoopt de jonge eigenaresse vooral Hollandse kazen, zoals gekaramelliseerde kaas uit Twente, maar ook veel biologische exemplaren van lokale boeren.

Voor een bijzondere snack op tafel moet je langs bij Vlaams Friethuis van Gogh, bekend om z’n Vlaamse sauzen. Patatje met? Ja, met een saus van Limburgs stoofvlees graag! Ook in het krokettenassortiment volop keus. Naast de ‘gewone’ kroket kun je ook kiezen voor eentje met spinazie en geitenkaas, garnaal of wild zwijn (onze favoriet).

Nog even langs de slager voor de charcuterie of het wildgebraad? Bij scharrelslagerij Diekerhof haal je niet alleen biologisch, maar ook heel lekker vlees. Aanrader: het zelf gerookte vlees of dat uit eigen rijpkast. Een lekker wijntje voor erbij scoor je hier ook.

Of je blust al dat lekkers af met een biertje. De keuze is reuze in Amersfoorts’ enige Bierwinkel Hop. Van een Belgische klassieker tot een eigen gebrouwen biertje. En als je niet van bier houdt, dan vergaap je je wel aan de etiketten op de flesjes. Ook leuk om cadeau te doen!

Nog zo’n leuk cadeau (of toetje) haal je bij chocoladewinkel Sweet Sisters. De verpakkingen zo mooi dat het zonde is om open te maken, de chocola veelal van kleine leveranciers. Ze hebben ook een lekkere bonbonselectie.

Samen smaakt beter

Het leuke aan shoppen in Amersfoort vinden wij: de ondernemers hebben allemaal een verhaal en werken veel samen. Neem de kroket van het Vlaams Friethuis: het paneermeel komt van de Bakker en het wilde zwijn van de slager. Dat maakt het eten niet alleen lokaal, maar ook gewoon lékkerder. Onze liefde voor Amersfoort gaat in elk geval door de maag ♥