Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wandelroute Linielanding wandelen in Utrecht

Wandelroute Linielanding

Deel bericht:

Een wandelroute met een cultuurhistorisch tintje, maar wel middenin de natuur: dat klinkt interessant! De Linielanding is een wandelroute langs een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de wandeling kun je diverse forten en verdedigingswerken bezoeken, zoals Werk aan de Waalse Wetering, Werk aan de Korte Uitweg, Fort Lunet aan de Snel en Fort Honswijk. En mis vooral het bijzondere Verdronken Bos niet!

De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang. Heb je nog energie over? Kies dan voor de uitbreiding: de route is dan 16 kilometer lang.

Wandelroute Linielanding: militaire historie in de natuur

De Waterlinie was tot zo’n 80 jaar geleden een verdedigingslinie van 85 kilometer lang. De linie werd gebruikt als verdedigingssysteem: er konden stukken land onder water worden gezet, zodat ze moeilijk te bereiken waren door de vijand. Op die manier werd een groot gebied beschermd tegen indringers. Een slim verdedigingsmechanisme dus!

Tegenwoordig is de Nieuwe Hollandse Waterlinie een prachtig natuurgebied. Je kunt hier wandelen en fietsen langs de forten en andere historische monumenten. Het natuurgebied is zelfs genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst. De volledige wandelroute Linielanding vind je hier op de site van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Eiland van Schalkwijk

Het Eiland van Schalkwijk maakt onderdeel uit van de Kromme Rijnstreek. Het eiland wordt omgeven door verschillende wateren: het Amsterdam-Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal. Dit weidse poldergebied biedt veel mogelijkheden voor recreatie, zowel voor bewoners als voor toeristen. Je kunt dit unieke stukje natuur ontdekken op de fiets, wandelend en zelfs per kano!

Tull en ‘t Waal

Op het Eiland van Schalkwijk liggen verschillende dorpen, zoals Tull en ’t Waal. Tegenwoordig valt Tull en ’t Waal onder de gemeente Houten. Er wonen hier zo’n 700 mensen. In dit dorpje vind je bijzondere monumenten, zoals Fort Honswijk. Ook is hier een natuurreservaat: het Verdronken Bos. Dit was ingericht om een teveel aan regenwater tijdelijk op te slaan. Er is een vlonderpad aangelegd, zodat je over het water en tussen de watervogels door kunt lopen.

Fort Honswijk

Een van de forten die je als wandelaar kunt bezoeken, is Fort Honswijk. Dit fort werd tussen 1842 en 1848 gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Samen met Fort Everdingen, dat aan de overkant van het water ligt, kon de Lek worden afgesloten voor vijanden. De toren van Fort Honswijk is de grootste en oudste van de gehele Waterlinie. Meer informatie over Fort Honswijk is te vinden via deze website.

Benieuwd naar nog meer wandelroutes? Bekijk dan ook deze wandelingen:

Fort Honswijk Wandeling Waterlinie
Fotograaf: Wiebe de Jager

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram