Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wandeling door Museum Kwartier Utrecht

Deel bericht:

Afgelopen weekeinde was ik een paar dagen de hort op, met ouders en vriend. Naar Gent. Wat een leuke, bruisende en mooie stad. Met een temperatuurtje vriespunt, wisselden we de bezienswaardigheden af met gezellige kroegen om in op te warmen. Een reisgidsje vertelde ons stap voor stap waar we heen moesten, door middel van een heuse wandeling met cijfertjes en bijbehorende uitleg. Dat heeft natuurlijk eigenlijk niets te maken met het ontdekken van Utrecht. Alhoewel.. Ik keek mijn ogen uit in de Belgische stad, zoals een toerist dat zou doen. Enthousiast en verwonderd bij elke stap. Verrast door het schoon van de plaats. Ik besefte mij ineens dat ik misschien niet meer zo in mijn eigen stad rondliep. In Utrecht ben ik steeds opzoek naar nieuwe dingen, spannende evenementen en verfrissende ideeën. Maar wat nou als ik Utrecht eens zo’n winterse wandeling uitstippel? En me laat verwonderen en verrassen? Laat ik eens met het MuseumKwartier beginnen.

Het is een zonnige doch koude winterochtend en je begint de wandeling met een bakkie capuccino of verse muntthee bij Keek, een leuke lunchroom waar altijd een expositie aan de muur hangt en soms ’s avonds gedicht, gezongen of gemusiceerd word. Neem hier even de tijd om de rest van je wandeling te bekijken. Dat kan goed in combinatie met een verse kaas-scone met eiersalade of een overheerlijke huisgemaakte brownie met roomkaas. In de Twijnstraat moet je zeker Berts Bierhuis bezoeken, dat assortiment is zo uitgebreid dat je door de bieren het bos niet meer ziet! Ben je uit gekeken?

KEEK Explore Utrecht

Loop dan richting het Nicolaaskerkhof (bij Visjes de straat in, als je zin hebt in kibbeling is dit dé plek) naar het Centraal Museum, waar naast de vaste collectie altijd een thema expositie te zien is. Loopt je kleintje nu al te jengelen en aan jouw mouw te trekken? Dan kun je altijd langs het dick-bruna-huis (zonder hoofdletters zoals de huisstijl van Dick Bruna voorschijft), hier kunnen de kleine bengels spelletjes doen en de bekende Nijntje boeken lezen. Klaar met familie Pluis?

Vervolg je wandeling over de Lange Nieuwstraat, schijnt de zon nog steeds? Op deze straat staan mooie gebouwen, let maar eens op de gevels en duik wat oude steegjes in, verborgen hofjes en oude huizen verschuilen zich achter deze statige straat. Je kunt in de zomer met je picknickmand wel ergens in zo’n hofje neerstrijken, romantisch! Sla de Korte Smeestraat in (links) en geniet ook van een stukje Oudegracht (naar rechts), waar verschillende boten en sloepen voorbij varen. Hier op het hoekje zit ook de Plaatboef, leuk om nieuwe en tweedehands LP’s te scoren. Goed, we gingen de Oudegracht op hier kom je langs antiekwinkeltjes en ateliers. Ook Episode vind je aan deze kant van de gracht, hier kun je vintage kleding en accessoires shoppen. Als je binnenkomt waant je neus zich al in de seventies!

10932615_760861374005926_1434159705_n

Ik denk dat we wel een pitstopje kunnen gebruiken. Mocht je al zin hebben in een speciaal biertje, Café Belgiё kom je nu direct tegen, maar heb je zin in een bruincafé met uitzicht op de Oudegracht? Plof dan even lekker neer in de Vingerhoed op ‘t Wed. Puntje appeltaart met slagroom in je mik? Dan kun je aan de overkant het AAMU zien, het Aboriginal Art Museum, de naam zegt het al, maar wat niet zo duidelijk is, is dat dit museum uniek is in Europa. Laten we daarna verder gaan naar de Trans, tegenover het café de straat in. Hier vind je veel oude gebouwen die nu in handen zijn van de Universiteit Utrecht, vooral taal-, cultuur- en rechtenstudies zijn hier gehuisvest. Als je een straatje naar links in piept kun je ook de Dom en Sint Pieter bekijken. Maar eigenlijk stuur ik je deze kant op voor een fijne wandeling langs de Singel. Als je de Kromme Nieuwe gracht afloopt, stuit je op het water. Als je deze naar links afloopt kom je vanzelf op het Lepelenburg, waar in de zomer gans Utrecht komt zonnebaden. Maar voor nu is dit een heerlijke plek om een frisse neus te halen na dat speciaal biertje (want daar koos je uiteindelijke voor net, hѐ?!) en de mooie hedendaagse Australische kunst die je net opgesnoven hebt. Wanneer je nog ietsje verder loopt stuit je op een gekke koepel tussen de bomen, wat is dat dan? Nou dat is museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Hier vind je tentoonstellingen over alles wat met de ruimte te maken heeft. En je kunt er zelfs sterren kijken ‘s nachts!

Lepelenburg park explore utrecht

De maag hoor ik al knorren en de koppies raken een beetje vol, ontspan! Loop maar rustig de Nieuwegracht op, hier is Rubens Proeflokaal waar de eigenaar je heerlijk verwent met een kaasplankje en verschillende wijnen, bieren of whisky’s. Vol enthousiasme vertelt hij over zijn producten. Echt een aanrader! Geniet, maar drink met mate, want hierna stuur ik je naar le Clochard. Een restaurant wat iets wat verstopt zit. Hoe vaak ik er ook al geweest ben.. ik fiets nog steeds eerst verkeerd. Wanneer je Rubens uitkomt, loop de Nieuwegracht naar links verder, ook hier kom je weer mooie panden tegen. Sla de Brigittenstraat rechts in en dan hup, links, rechts. Tada! Zak onderuit bij het haardvuur.. En de rest is aan jou. Geniet!

Rubens Proeflokaal Explore Utrecht

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram