De Kariatide* van de Winkel van Sinkel
Het indrukwekkende beeld dat ze samen vormen is niet te missen. Ik heb het over de vier ijzeren vrouwen die, terwijl ze stoïcijns uitkijken over de Oudegracht, samen de Winkel van Sinkel dragen.
Dit ijzeren kwartet kwam in 1837 vanuit Engeland naar Utrecht. Ze werden gebouwd in opdracht van Pieter Adams –de architect van de neoclassicistische winkel- en hun functie was de bezoekers van de Winkel van Sinkel op een indrukwekkende manier welkom te heten. De vier vrouwen werden met een boot naar de kelder van het gebouw gebracht, precies waar de gracht wijder werd en de tunnel naar de Ganzenmarkt begon. De oude kraan die de vrouwen omhoog moest tillen, werkte al sinds de middeleeuwen op die plek, dus dit leek geen probleem te zijn. Maar het liep anders. Het enorme gewicht van de ijzeren vrouwen was teveel voor de oude kraan en deze stortte tijdens het lossen in. Binnen een paar seconden lagen zowel de kraan als een van de net aangekomen vrouwen in het donkere water van de gracht. Het leek een grote aanfluiting te worden. Iedereen dacht dat de kraan kapot was, maar verrassend genoeg was deze nog helemaal in tact. Nadat hij uit het water was gehaald, konden de werkzaamheden verder gaan zoals gepland. Uiteindelijk werd de winkel, die de eerste galerie was waar je ook van alles kon kopen, op 6 maart 1839 officieel geopend.
De Winkel van Sinkel sloot aan het eind van de negentiende eeuw haar deuren. Daarna vestigde een bank zich in dit gebouw. Tegenwoordig is het een restaurant en bar. Maar de vier Kariatides blijven er voor altijd: onverschrokken en ons observerend.
* Kariatide is de naam voor vrouwelijke figuren die worden gebruikt als dragers. Ze waren populair in de oude Griekse architectuur (het meest bekend zijn de Kariatiden van Erechtheion, een tempel in Athene) en ze verschenen opnieuw tijdens het neoclassicisme.
Contributie door: Belén C. Díaz, journalist uit Barcelona – (Loopingtheloop.com).