Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Explore Utrecht Trijn van Leemput 3

Stadswandeling Explore Utrecht | Ontdek het verhaal van Trijn van Leemput

Deel bericht:

Welkom bij de minitours van Explore Utrecht! De komende zes weken zullen fotograaf Pierre Banrooi (Instagram) en ik jullie, met foto en woord, meenemen op ontdekkingstocht in de stad. We zullen plekken aandoen, die volgens ons, interessant en zeker de moeite waard zijn om extra aandacht aan te besteden.

Trijn van Leemput (1530-1607)

Het volksverhaal van Trijn van Leemput spreekt tot de verbeelding. In de derde mini tour zullen we aan de hand van haar verhaal een deel van de stad ontdekken. Ken je haar naam wel, maar zegt het je weinig of helemaal niets? Dan wordt het toch tijd om met haar kennis te maken en haar Utrecht te ontdekken.

Verovering van kasteel Vredenburg

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tachtigjarige Oorlog: de oorlog tussen de Nederlandse opstandelingen en de Spanjaarden die zich voordeed van 1568 tot 1648. Op 2 mei 1577 komt haar man, Jan Jacobszn., ’s avonds terug van een raadsvergadering in de Dom. Onderwerp van discussie was de verovering van kasteel Vredenburg op de Spanjaarden, de burger-bezetting en de sloop, maar de vergadering is niet naar wens verlopen. Als Katrijn dit hoort, zegt ze ‘Och, jullie mannen, jullie praten te veel, laat het maar eens aan mij over!’ en kordaat als altijd loopt ze de deur uit van haar huis aan de Oudegracht en trommelt ze al haar buurvrouwen op. Onder haar leiding, bewapend met hamers, houwelen en alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen, marcheren ze naar het Vredenburg en beginnen de sloop.

Volksbuurt

Vlakbij Trijn’s huis op Oudegracht 17 staat op de Zandbrug een beeld ter ere van haar, om ons te herinneren aan haar manmoedige optreden. Op haar pad bevond en bevind zich nog steeds Wijk C, één van de oudste wijken van de stad en een echte volksbuurt. Aan dit feit is zelfs een museum gewijd: Het Volksbuurtmuseum. In hartje wijk C ligt de Jacobikerk, in de 13e eeuw gesticht als katholieke parochiekerk, nu een protestantse kerk, nog steeds in gebruik door de plaatselijke gemeente. Tijdens Kerken Kijken vrij toegankelijk. Ondanks dat de wijk in de jaren ’30 deels op de schop is genomen, tijdens de aanleg van de Sint Jacobsstraat, blijft het een gezellige wijk met cafés als Ouwe Dikke Dries en Willem Slok.

Explore Utrecht Trijn van Leemput 4

 

Goed zoeken

Als men richting het huidige Vredenburg loopt, kan men zich voorstellen dat men op een burcht afliep. Aarde wallen, stenen muren en torens, voorzien van kanonnen. Helaas is er weinig van over. Ga via de helling de Vredenburg-fietsenstalling in en kijk naar rechts. Daar zie je één van de archeologische overblijfselen van kasteel Vredenburg: de fundamenten van de oostelijke kasteelmuur. Als je Hoog-Catharijne binnenloopt en dan de bordjes P5 volgt kom je uit bij parkeergarage 5. Als je dan naar verdieping -1 gaat en de parkeergarage inloopt, zie je de zuidelijk gelegen hoofdpoort staan. Plompverloren tussen het moderne beton, maar wel goed geconserveerd. Helaas ligt de rest van de overblijfselen onder straatniveau, op plekken waar ze niet zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Je ziet, weinig doet nog herinneren aan het verhaal van Trijn van Leemput. Je moet goed zoeken, maar als je wat vindt, is het zeker de moeite waard. Loop nog eens het plein op, er valt nog zoveel te ontdekken!

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram