Oud Utrecht komt tot leven in prachtige fototentoonstelling!
Met ruim 120 opnieuw afgedrukte foto’s van de bekende Utrechtse fotograaf F.F. van der Werf opende recent bij Het Utrechts Archief de tentoonstelling ‘Utrecht in beeld’. Een bijzondere tentoonstelling die een bijna intiem beeld geeft van het dagelijkse leven in de Domstad tussen de jaren ‘30 en ’60 van de vorige eeuw. In prachtige sfeerbeelden en artistieke foto’s worden zowel de stad van toen als haar inwoners weer een beetje tot leven gewekt. Een must see en zeker niet alleen voor Utrechters.
Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat brengt met een wederom een prachtige tentoonstelling het Utrecht van toen weer tot leven. Waar rond de Tourstart afgelopen zomer al de bijzondere tentoonstelling ‘Utrecht Fietsstad’ te zien was – over 140 jaar fietscultuur in Utrecht – opende donderdag 19 november ‘Utrecht in beeld’. In deze fototentoonstelling staat het werk van de bekende Utrechtse fotograaf Frans Ferdinand van der Werf (1903 – 1984) centraal. Van der Werf vestigde zich in 1930 als zelfstandig fotograaf in Utrecht en deed, geassisteerd door zijn vrouw, veel persfotografie voor hét lokale nieuwsmedium van toen, het Utrechts Nieuwsblad. Daarnaast werkte hij ook voor andere kranten en bladen en veel van zijn foto’s zijn met prijzen bekroond. Hij behoorde tot de bekendste naoorlogse, Utrechtse fotografen. In 1962 hield hij op met werken.
Van der Werf had oog voor mooie lichtsituaties, komische taferelen en interessante persoonlijkheden. Zijn foto’s van de bevrijding en de intocht van de geallieerden in Utrecht in 1945 zijn zeer bekend, maar hij fotografeerde ook burgemeesters, hoogleraren en bisschoppen. Als kunstzinnig fotograaf exposeerde hij zijn werk regelmatig in zijn studio en gaf hij prentbriefkaarten uit. Van der Werf beheerste de techniek van zijn vak goed en was met name bedreven in het retoucheren van negatieven. De man was een begrip in Utrecht, mede vanwege zijn innemende karakter, zijn verzorgde verschijning en zijn vermogen met mensen om te gaan. Bij zijn afscheid als fotograaf noemde het Utrechts Nieuwsblad hem een ‘tovenaar met kleinbeeld’. Een groot deel van zijn werk schonk hij destijds aan het toenmalige gemeentearchief Utrecht, tegenwoordig bekend als Het Utrechts Archief.
Een bezoek aan de tentoonstelling ‘Utrecht in beeld’ voelt als een tijdreis, terug naar een tijd waarin Utrecht nog van de Utrechters was en nog niet onderhevig aan de grootstedelijke hypes die de stad anno 2015 in beslag lijken te nemen. Veel kleinschaliger nog – tussen 1930 en 1960 groeide Utrecht van ruim 153.000 naar ruim 254.000 inwoners – en veel meer gericht op lokale bedrijvigheid dan nu het geval is. Een tijd met meer onderlinge verbondenheid en daardoor veel overzichtelijker en relaxter dan het hedendaagse Utrecht. Een tijd ook waarin ‘het moderne leven’ zich wel her en der al leek aan te dienen. Dat alles stralen de prachtige, sfeervolle foto’s van Van der Werf uit, ze doen je bijna terugverlangen naar de stad van toen. Mede daarom is de tentoonstelling, die nog tot 21 mei 2016 loopt, een must see en zeker niet alleen voor Utrechters. En…de toegang is ook nog eens gratis.
Het Utrechts Archief | Hamburgerstraat 28 – Utrecht | openingstijden: kijk hier | T 030 – 2866611
Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.
Beeld afkomstig van DUIC