Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Header Uit eten in Utrecht centrum - Het Zuiden

Uit eten in Utrecht Centrum | Restaurant Het Zuiden

Deel bericht:

Als Utrechter of regelmatige bezoeker van de stad, ben je vast vaak door de drukke Mariastraat gelopen. Dit kort straatje zit, naast wat winkels, vol met cafés en restaurants. Een van die restaurants is ‘Het Zuiden’. Waar je heerlijk uit eten kunt in Utrecht centrum. Ik ging langs om zelf te proeven van de mediterraanse keuken.

Dineren in de levendige Mariastraat

Dineren bij Het Zuiden in de Mariastraat

Restaurant ‘Het Zuiden’ is van oorsprong een restaurant dat zich heeft gespecialiseerd in visgerechten. Dit blijkt nog uit het menu, waar veel vis, schaal- en schelpdieren op de kaart staan. Het restaurant trok mijn aandacht door de indrukwekkende schalen met oesters, garnalen en kreeften op social media. Uhm, terwijl ik niet perse fan ben van seafood. Waar ik wel van houd? Een lekker, groot mals stuk steak. En ook voor vlees is Het Zuiden een perfect restaurant. Een goede plek voor uit eten in Utrecht Centrum.  

Uit eten in Utrecht Centrum, in de Mariastraat

Met côte de boeuf en tomahawk steak on my mind, ging ik richting Het Zuiden voor een avondje uiteten. Het restaurant is gevestigd in de gezellige Mariastraat, in hartje Utrecht. We kregen een tafeltje bij het raam, dat is in dit straatje de perfecte plek om te zitten. Want tijdens uit eten in Utrecht centrum is het een komen en gaan van allerlei mensen. Je kijkt je ogen uit! Ik bestelde een wijntje van de wijnkaart, waar niet alleen veel op fles, maar ook per glas is te bestellen.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
om en rond Utrecht

Wat hebben we gegeten bij Het Zuiden

Op tafel komt brood met tapenades en boter en een bakje olijven. De avond kon beginnen want ik wist natuurlijk allang wat ik ging bestellen. Mijn date voor deze avond koos voor een van de specialiteiten van het restaurant: de boter zachte gegrilde dorade. Deze witvis wordt voorbereid op de green egg en geserveerd met risotto en zeekraal. Ik koos voor een andere klassieker: de dry aged ribeye met een salade. En tuurlijk frietjes om te delen! Terwijl het restaurant volop liep, keken wij uit het raam naar alle voorbijgangers. Als je uit eten gaat in Utrecht Centrum, valt er genoeg te zien. 

In stilte genieten van vis en vlees

Aan tafel viel het enkele minuten stil! Want we waren beiden aan het genieten van onze gerechten. De vis gegrilde vis was van buiten iets krokant en zacht van binnen. De chef had de vis heerlijk op smaak gebracht door ook van binnen mild te kruiden. Een smakelijke verrassing die je niet vaak tegen komt. De dry aged ribeye was een behoorlijk stuk, maar wel lekker mals. De stevige jus, waarin ik het vlees verdronk, maakte het helemaal compleet!

De afsluiter bij restaurant Het Zuiden

Na het stevige hoofdgerecht was ik toch blij met mijn keuze om geen voorgerecht te nemen. En had eigenlijk niet echt ruimte voor een dessert. Maar ik vertrek niet uit een restaurant zonder een dessert. Dat is de regel! Omdat we de hele avond toch al klassiekers hadden gekozen, gingen we voor de crème brûlée, dat aan tafel wordt gekarameliseerd. Is leuk voor de beleving tijdens het dineren. En voor de ijscoupe met twee bolletjes mango en een bolletje vanille ijs. Met veel tegenzin werd met mij een eetlepel vanille ijs gedeeld… Dat zegt denk ik wel wat van dit simpele maar lekkere dessert. En de crème brûlée? Deze volle romige versie beviel me wel!

Voordeel van uit eten bij een restaurant in het centrum? Je rolt zo naar een leuke kroeg in de buurt, voor nog een afsluiter… 😉 Zelfs al in de Mariastraat en op het plein valt er genoeg om uit te kiezen. 

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram