Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Street Art | Utrecht

Deel bericht:

Kunst in Utrecht

Wanneer je door Utrecht loopt, kom je altijd wel iets verrassends tegen. Tijdens mijn zoektocht naar nieuwe winkels, restaurants en andere verborgen hotspots kwam ik een aantal geweldige kunstwerken tegen. Twee daarvan wil ik graag met jullie delen, omdat ik deze heel inspirerend vind.

De kunst die je in Utrecht tegenkomt, is gemaakt door lokale stichtingen. Zij proberen inwoners van Utrecht te verbinden met de stad door hen via kunstwerken de geschiedenis en de schoonheid van Utrecht te laten zien. Ik ben een liefhebber van geschiedenis, dus ik sta regelmatig even stil om te genieten van de verschillende kunstwerken.

Gedicht van Utrecht

Het eerste kunstwerk dat ik graag met jullie deel, is het straatgedicht van Utrecht met de titel ‘De letters van Utrecht’. In 2012 werden de eerste letters en leestekens van dit kunstwerk uitgehouwen in straatstenen langs de Oudegracht. Het kunstwerk is subtiel, als je het wilt zien moet je goed opletten. Het initiatief voor dit kunstwerk kwam van stadsdichter Ingmar Heytze, lid van het Utrechts Dichtersgilde. Hij wilde een kunstwerk maken dat niet is gebonden aan een generatie of tijd. Hij raakte hierbij geïnspireerd door kunstwerken die de nadruk legden op tijd, zoals tijdcapsules en uurwerken. Ook het werk van filosofen en politicologen inspireerden hem.

‘De letters van Utrecht’ is een gedicht gegraveerd in de stenen van de straten van Utrecht. Iedereen kan een steen, en daarmee een letter of leesteken, kopen om het gedicht verder te laten gaan. Elke zaterdagmiddag om 13.00 uur wordt een letter of leesteken toegevoegd. Wanneer je een steen en daarmee een letter of leesteken koopt, wordt jouw naam in dezelfde steen gegraveerd. Zo is jouw bijdrage altijd terug te vinden. Dit gedicht groeit dus met de snelheid van een karakter per week en alle inwoners van Utrecht kunnen hun bijdrage leveren aan dit mooie en inspirerende kunstwerk. Het duurt ongeveer drie jaar om een zin te publiceren. De letters worden nu door de huidige generatie toegevoegd, maar de zinnen zullen worden aangevuld door volgende generaties.

Op het moment van onthulling waren letters 1 t/m 648 al in de straat gelegd. Elke zin is geschreven door een andere dichter. Hoe het gedicht verder gaat is een groot geheim, alleen de dichters weten het. Langs de toekomstige route liggen markeringen die aangeven via welke weg dit gedicht, zolang er letters en leestekens worden verkocht, zich zal verspreiden door de straten van Utrecht.

Je vindt ‘De letters van Utrecht’ op de Oudegracht, op de hoek bij de Smeebrug nummer 279. Voor ‘t Oude Pothuys begint de route richting het Ledig Erf. Ik raad iedereen aan om even te stoppen bij dit kunstwerk en het gedicht te lezen. Kijk voor meer informatie op www.delettersvanutrecht.nl.

Lof der Keramiek

Een ander kunstwerk in het centrum van de stad is ‘Lof der Keramiek’, op de hoek van de Springweg en de Strosteeg. Wanneer je de Strosteeg inloopt, word je verrast door de mooie afbeeldingen en kleuren van dit kunstwerk. Dit werk is ontworpen naar aanleiding van een idee van de bewoners van het Museumkwartier (Springweg). Met ‘Lof der Keramiek’ willen zij de rijke historie van keramisten in Utrecht vieren. De keramiekvereniging Sint Lukas was ongeveer 100 jaar geleden gevestigd in de Strosteeg. Stadsdichter Ingmar Heytze schreef de tekst die is verwerkt in het kunstwerk, omdat zijn grootvader het creatieve brein achter Sint Lukas was.

Stop dus ook zeker even in de Strosteeg om het kunstwerk ‘Lof der Keramiek’ te bekijken en zo meer over Utrecht te weten te komen.

Lof de Keramiek Utrecht Explore Utrecht

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram