De nieuwe kaart bij LE:EN
Restaurant LE:EN op Heuveloord is een van de favorieten van het Explore Utrecht team. Ja, wij zijn allemaal fan van het Asian Fusion Restaurant en komen regelmatig over de vloer voor een lekker avondje uiteten. Toen ik de vraag kreeg of wij de nieuwe kaart wilden komen proeven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. De afspraak was snel gemaakt en samen met blogger Lisa ging ik op een woensdagavond richting LE:EN.
Bij LE:EN
LE:EN is gevestigd in een industrieel pand op Heuveloord. Het pand is enorm groot en heeft een goed terras. Binnen is het zeer ruim opgezet met verschillende restaurantgedeeltes en zitgedeeltes met comfortabele banken waar je fijn kunt loungen. Bij LE:EN kan je lunchen en dineren, maar zeker ook genieten van een cocktail met een klein hapje. Door de creatieve indeling vormt het een gezellig samenzijn van gasten die allemaal komen genieten bij LE:EN. Aan de inrichting is duidelijk tijd besteed, met gigantische muurschilderingen, een grote centrale bar, gave lampen en veel groen. De open keuken is het hart van het restaurant, hier zie je de chef en zijn crew die druk in de weer zijn met het bereiden van de heerlijke gerechten.
Het concept? Een kaart geïnspireerd op de Aziatische keuken met invloeden van Thailand tot aan Korea en van Vietnam tot Indonesië. En dus heeft LE:EN een zeer gevarieerde kaart. Het zijn allemaal kleine gerechten die je samen kunt delen. Mocht je dat willen 😉 LE:EN staat voor eerlijke gerechten en puur eten. De chef gebruikt weidevlees en duurzame vis voor de gerechten.
Wat hebben wij van de nieuwe kaart bij LE:EN geproefd?
De avond begon met een plateau met bread & dips. Dit staat al een tijd op het menu en is hopelijk ook een blijvertje. De manager heb ik dan ook gevraagd om de bread & dips niet van het menu te halen. Het is gewoon simpel en lekker. Ik ben vooral fan van de kokos-korianderchutney. Lekker dippen! Om de smaakpapillen te zuiveren dronken wij een frisse Tsuru Ume Yuzu sake gemaakt van de Wakayama yuzu vrucht, een Japanse citrusvrucht.
Daarna volgden twee salades en een soep: rauwe pompoensalade, rauwe bietensalade en een rode linzensoep. De linzensoep was rijk van smaak en ontzettend vullend, dus hier hebben wij maar weinig van gegeten. (Ja, want we waren pas begonnen.) Ik vind garnalen niet lekker, en omdat die op de pompoensalade zaten viel deze bij mij niet in de smaak. Lisa daarentegen vond de salade wel lekker. Maar de favoriet van deze eerste gang was toch wel de rauwe bietensalade met rucola, zonnebloempitten, groene chili, komijn en papadumchips. Side note: je moet wel van komijn houden, want de smaak is heel aanwezig (maar niet overheersend) in de bietensalade. Ook bij deze gerechten werd een bijpassende sake geschonken. De Kizan, een fruitige sake met tonen van appel en anijs, afkomstig van het eiland Honshu.
De derde gang bestond uit drie warme gerechten: op de huid gebakken schelvis, pittige Indiase rundercurry en biefstuk sambal met gebakken broccoli en bloemkool. De schelvis was zacht en smolt als boter op je tong. De pittige Indiase rundercurry had ik bijna alleen opgegeten, en dat terwijl het nogal een bak was, maar ik kon er moeilijk vanaf blijven. Het pittige en frisse van het gerecht is perfect in balans. De komkommer raita in de curry was ontzettend verrassend en lekker. De biefstuk sambal hebben we eerlijk gedeeld en dit was voor ons beiden een favoriet op de lijst. Het vegetarische gerecht is een goede aanvulling op de vis- en vleesgerechten. Bij deze gerechten dronken wij Hakugyokuko sake, een recept uit 1897, ongefilterd, complex, robuust en vooral heel erg lekker.
De afsluiters: taart van chocolademousse en warme appel gyoza’s. Voor een chef die niets heeft met toetjes (huh?!) zijn de desserts op de kaart zeker het bestellen waard. Wij hebben wel degelijk wat met toetjes en we waren dan ook zeer enthousiast toen we twee verschillende toetjes mochten proeven. Nou, proeven.. we hebben de bordjes nog net niet schoongelikt. En de bijpassende biden sake, diep gerijpt met een hint van karamel en amandel, maakte het helemaal af. De warme appel gyoza’s, een traditioneel Hollands dessert in een Oosters jasje, waren heerlijk.
LE:EN blijft in de top vijf! Het pand, de sfeer, de gerechten, de cocktails, de aparte koffies maar ook zeker de leuke en attente crew. Dit allemaal is absoluut een pluim en een bezoek waard. Bij Explore Utrecht geven wij altijd een eerlijke mening over de spots die wij bezoeken. Ik ben zeer blij dat het een positieve review is geworden. Anders moest ik op zoek naar een nieuwe favoriet. Gelukkig kom ik best vaak bij LE:EN en de kwaliteit en service is bij alle bezoeken top geweest. Consistentie is hier het juiste woord.
Wat ik nog meer bij LE:EN zou willen bestellen? Nou, de rest van de kaart! Dus waarschijnlijk zie ik jullie wel een keer op Heuveloord, voor een avond bij LE:EN.
Photo credits – Michaela – The new life beginning (interieur)
Photo credits – Lisa Peters – City Expert – (gerechten)