Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Monumenten Explore Utrecht 5

5x Golden Oldies in Utrechtse binnenstad

Deel bericht:

In ons prachtige Utrecht schieten nieuwe horeca-concepten als paddenstoelen uit de grond. Door deze enorm grote keuze is het soms moeilijk om door de bomen het bos te blijven zien. Ondanks dat ik enorm van hippe horeca hou, vind ik het even belangrijk om een paar klassiekers in het zonnetje te zetten. Daarom een ode aan de golden oldies van onze stad!

1. Stadskasteel Oudaen

Oudaen gaat waaaay back! Het bekende kasteel aan het begin van de Oudegracht is namelijk gebouwd rond het jaar 1280(!). Het pand is in de loop van de geschiedenis bewoond geweest door verschillende welgestelde families. Het pand dankt zijn naam aan Van Houdaen, een familie die jarenlang het kasteel bewoonde. Wist je dat Oudaen ook een eigen brouwerij in hun werfkelder heeft? Neem een keer een kijkje en proef een overheerlijk, vers gebrouwen biertje.

Website | Oudegracht 99

https://www.instagram.com/p/BfdkkQyBrhv/?taken-by=oudaenutrecht

2. De Winkel van Sinkel

De Winkel van Sinkel was oorspronkelijk een concept uit Amsterdam, waar Anton Sinkel een stoffenwinkel opende onder deze naam. Op 1 mei 1824 kocht Sinkel een huis in Utrecht en toverde hij dit om tot het eerste warenhuis van Nederland. Opvallend zijn de gietijzeren beelden voor de ingang, deze werden voorheen de Britse hoeren genoemd. Bij de plaatsing van de beelden ging het finaal fout. Tijdens het ophijsen brak het bovenste gedeelte van de stadskraan (een soort hijskraan) af en viel deze met beeld en al in de Oudegracht. Tegenwoordig is de Winkel van Sinkel in gebruik als Grand Café, tapas restaurant en evenementenlocatie.

Website | Oudegracht 158

https://www.instagram.com/p/BHAGpyGSw0M/?taken-by=winkelvansinkel

3. Karel V

Ooit was Grand Hotel Karel V het thuis van Middeleeuwse ridders, priesters en keizers. Zoals de naam al zegt, dient het veertiende-eeuwse klooster in hartje Utrecht tegenwoordig als luxe hotel en restaurant. Dineer een avond op gastronomisch niveau in Restaurant Karel V of eet een toegankelijk hapje in Bistro Karel 5. Zin om jezelf te verwennen? Overnacht in het 5-sterren hotel en geniet van de rust en wellness die Karel V te bieden heeft.

Website | Geertebolwerk 1

https://www.instagram.com/p/BY-20HCD0QI/?taken-by=karel5utrecht

4. Belgisch biercafé Olivier

Waar nu dagelijks honderden liefhebbers genieten van speciaalbier, zeiden de katholieken vroeger in het geheim hun gebeden. Café Olivier was vroeger een schuilkerk voor katholieken, toen zij te zijner tijd geen geloofsbijeenkomsten meer mochten houden. Olivier is het eerste café in Nederland ooit dat in een kerk is ondergebracht. Zoveel mogelijk herkenningspunten zijn gespaard gebleven: van het altaar tot aan de gewelven en het orgel. Olivier is een absolute must-see en perfect voor een biertje en een bitterbal!

Website | Achter Clarenburg 6a

https://www.instagram.com/p/BhQ-nqaA5h8/?taken-by=belgisch_biercafe_olivier

5. Luden

Grand café Luden is gevestigd in de voormalige eetzalen van Hotel Des Pays Bas aan het Janskerkhof. Het pand is officieel een rijksmonument en dat is te zien. Door de hoge plafonds vol met schilderingen en een 18e-eeuws interieur waan je jezelf even terug in de geschiedenis. Ben je nog student? Dan is Luden al helemaal jouw place to be! Van maandag t/m vrijdag geniet je namelijk van hun studentenmenu: een vers broodje of salade inclusief twee drankjes, voor slechts €6!

Website | Janskerkhof 10

https://www.instagram.com/p/BeVH2MWHkFN/?tagged=ludenutrecht

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram