We zijn recentelijk uitgenodigd om de rebranding te vieren van het Grand Hotel Karel V haar restaurants en catering: Karel 5 Bistro, Gastro en Events. Met de belofte van een lekkere lunch, was dit een kans die te goed was om te laten schieten!

Heritage

Het hotel is weggestopt in het hart van de stad, met een prachtige binnentuin. Het hoofd gebouw is in de jaren 1300 gebouwd en heeft eeuwen als klooster gediend, voordat het later in gebruik ging als ziekenhuis. Na heftige renovaties, opende het pand zijn deuren als Karel V in 1999.

De feestelijke middag begon met champagne en de rebranding van de restaurants. De klassieke V is weg uit de namen van de restaurants. In plaats daarvan is er gekozen voor een moderne 5 om hun imago op te frissen. De focus blijft echter nog steeds de kwaliteit van het eten en de ervaring in het restaurant – en dat hebben we zelf mogen meemaken!

Karel 5 Bistro: Casual Classic

We werden Karel 5 Bistro (voorheen Brasserie Goeie Louisa) in geleid, waar een heerlijke en verrassend betaalbare lunch, diner en drankjes worden geserveerd. De bistro is bescheiden ingericht, met rode bakstenen vloeren en houten tafels die het eten voor zichzelf laten spreken.

Al snel werd de eerste van alle overheerlijke gangen op tafel gezet: romige burrata kaas, aardse bieten, rijke basilicum olie, bramen en beuken noten (de 5 b’s)

Jongens. Dit was fenomenaal. Het was zo’n gerecht dat je extra langzaam eet omdat het zo heerlijk is dat je het niet over je hart kan verkrijgen om helemaal op te eten. Net toen ik aan dat onvermijdelijke laatste hapje begon, kwam gelukkig de tweede gang op tafel. Truffel ravioli en papillote: heerlijk gevulde ravioli in een romige saus, netjes ingepakt in een schattig klein pakketje. Toen we het pakketje open maakten, kwam de meest fantastische geur van truffel, kaas en heerlijkheid ons op ons af en de hele groep bleef stil tot elke hap van het gerecht verslonden was – en het bord schoongeveegd was met brood, voor de goede orde.

Restaurant Karel 5: Elegant Dining

Vervolgens gingen we naar Restaurant Karel 5, het chique alternatief van het hotel. Het restaurant gaf dat grootse gevoel goed mee, met hoge plafonds en duizelingwekkende kroonluchters. Dit is zo’n plek waar je naar toe gaat voor een speciale gelegenheid of om je geliefde te verwennen.

Hier werden we een vernieuwde versie van een Nederlandse klassieker geserveerd: een prachtig bord ultra-moderne hutspot. Het was bijna te mooi om op te eten!

Veel te snel was het alweer tijd voor het dessert. We werden de keuken binnen geleid, waar chef Vito Reekers ons gouden doosjes en glazen dessert wijn aanrijkte. In elk doosje was een hemels eetbaar kunstwerk genaamd Valrhona Dulcey met in de hoofdrol macadamia, gezouten karamel en 20-karaats goud (serieus). Ik heb zo veel ik kon uit het doosje gevist met mijn vork, maar als ik alleen was geweest had ik mijn gezicht in het doosje gestoken om geen kruimel te verspillen.

Mocht het nog niet duidelijk zijn, we hebben een fantastische tijd gehad. Als je de volgende keer in de buurt bent, wandel dan eens door de binnentuin en neem een kijkje op de menus van Karel 5 – er zal zeker iets op staan dat je naam roept! Je kan alle informatie hier vinden.

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!