Het voormalig industrieterrein Rotsoord ontpopt zich tot een culinaire hub. Het aanbod varieert van een Duits ontbijt bij Klein Berlijn, Aziatische bites bij LE:EN tot design-waardige culinaire creaties van de nieuwste aanwinst ‘Het Ketelhuis’. 

In de oude Pastoe fabriek, waar jarenlang aan Utrechtse award-winning meubelontwerpen werd gewerkt, hebben de HKU en twee restaurants nu hun intrek genomen. De business is weliswaar verschoven van design naar kunst en koken maar nog steeds is creativiteit de norm.

Avondje proeven bij het Ketelhuis

Op een woensdagavond worden wij vriendelijk ontvangen en begeleid naar onze tafel, waar we goed zicht hebben op de keuken en vanuit het grote raam ook naar buiten kunnen gluren. Prima plek om ons te nestelen en uit te kijken naar het feest dat komen gaat. We mogen naar de kaart kijken maar zoals vaak het geval is, kiezen wij ervoor om te worden verrast. Terwijl de keuken ijverig aan de eerste gang werkt, genieten wij van de omgeving én een glas bubbels.

Explore Utrecht Het Ketelhuis 3

De eye-catcher in de ruimte is de grote blauwe ketel bovenaan de metalen trap. Of zijn het toch de enorme ramen? De grote houten doorkijk boven de keuken trekt ook onze aandacht. Kortom: de ogen komen niets te kort. Overal waar je kijkt zie je nog details die behoren tot de oude Pastoe fabriek. Het Ketelhuis heeft zijn naam te danken aan de blauwe ketel die vroeger werd gebruikt om de fabriek te voorzien van stoom.

Het feestmaal

Onze gastheer schenkt twee glazen bubbels in en een drietal amuses worden geserveerd. En hiermee is de toon gezet! Het eerste voorgerecht is een feest voor de smaakpapillen. De dungesneden, gepekelde koolvis is neutraal van smaak, waarbij avocado crème met wasabi en tapioca parels gemarineerd in Cordial Lime zorgen voor een klein smaakgevecht dat uiteindelijk door de Bouillon van doperwt wordt gesetteld.

Dineren bij Het Ketelhuis is een feest voor de smaakpapillen

Daarna volgt het tweede voorgerecht van Bouchot-mosselen, gevolgd door een gerecht van langzaam gegaard buikspek met een Caribisch tintje. Dit gerechtje kunnen we lekker pittig noemen, niets eraan is Hollands pikant. Bam, zoals het hoort.

Het vierde gerechtje is karnemelkstamper. (Ja, wij hadden er ook nog nooit van gehoord,) De gerookte paling met aardappelpuree kwam op het juiste moment, na de hete pom, en neutraliseerde het geheel. Gevolgd door het hoofdgerecht: heerlijk malse kalfslende met bijna romige bulgur.

De kers op de taart

We weten dat het einde van de avond nadert als een plankje met een goede variatie aan kazen en bijpassende bier op tafel wordt gezet. Het bier is speciaal gebrouwen om te serveren met kazen en heeft een milde maar doch een volle smaak. De afsluiter, een fantastisch dessert van kersen, is de topper van deze heerlijke avond bij Het Ketelhuis. Geheel onverwachts smikkelen we van de romige merengue van hibiscus naar de koude kern van kersenparfait. Ja, van dit dessert hadden we er nog wel een paar gewild. Maar helaas, de avond is tot een einde gekomen. Na een rondleiding door het bijzondere pand, stappen we happy op de fiets richting huis, al mijmerend over de volgende keer dat we gaan dineren bij het Ketelhuis.

Menu en openingstijden

Het Ketelhuis serveert een vast, seizoensgebonden menu met een keuze voor de hoeveelheid gangen.

Op de website vind je informatie en de kaart, ze wisselen geregeld van menu.
Het Ketelhuis leent zich ook voor feesten, partijen en vergaderingen op deze prachtige locatie.

Website | Facebook

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!