Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

We werden uitgenodigd om samen met een groep bloggers Amersfoort te komen verkennen. Daar zeggen we geen nee tegen! Het thema? ’50 tinten groen’: dus we maakten kennis met duurzame en groene ondernemers in Amersfoort. Tijdens de tour deden we verschillende stops aan, waarbij er bij elke stop wat verteld werd over de locatie, op welke manier zijn bijdragen aan een duurzaam Amersfoort en mochten we bij de meeste stops ook even wat proeven…Of zelfs wat zelf te maken! Lees snel verder om alles te weten te komen over dit food-avontuur!

DLC

Na een wandeling over het voormalig remise terrein van de NS, komen we bij een prachtige kas. Dit blijkt onze eerste stop: DLC. Dat staat voor Daily Local Cooking! Het gebouw en haar interieur is volledig gemaakt van gerecycled materiaal en spulletjes van de lokale kringloop. Dat zie je er niet vanaf! Het interieur is zorgvuldig bij elkaar gezocht. Als dit al een voorbode is van hun gerechten dan zijn we erg benieuwd!

Het concept

De bedrijfsleider van DLC vertelt ons, onder het genot van diverse hapjes, wat het concept van DLC inhoudt. Pure en (h)eerlijke smaken, zo veel mogelijk uit eigen kas en tuin gebruiken. DLC houdt zelfs haar eigen kippen (voor de eieren)! Om dat aan te vullen maken ze gebruik van leveranciers die hun spullen halen bij lokale boeren, eerlijke producten voor een eerlijke prijs. Met het runnen van hun restaurant en het onderhouden van de kas en tuin bieden ze dagbesteding voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast het restaurant is er ook een klein winkeltje waarin sommige van de zelfgemaakte producten ook verkocht worden!

De hapjes

Het eerste dat we mogen proeven is een prachtig glaasje aardperen en knolselderij soep met zeekraal. Een verrassend romige soep, met een ziltig tintje van de zeekraal. Daarna is het tijd voor een ouderwetse bitterbal. Maar niet zomaar een bitterbal! Deze bitterbal is gemaakt van oesterzwammen en dus helemaal vega, met een dotje mosterdzaad en erwtencress er bovenop. Het is bijna niet van een normale bitterbal te onderscheiden! Om af te sluiten krijgen we een heerlijk taartje van bladerdeeg met zuurkool en taleggio kaas. De kaas is vol en romig, maar de verrassend zoete en frisse zuurkool brengt het gerecht perfect in balans. We waren al heerlijk verwend en het was pas de eerste stop! Even kijken of de rest van de hapjes er nog wel bij past…

Website | Open donderdag t/m zondag vanaf 16.00

Smulweb kookcollege met vanBlik

Dan is het op naar de volgende stop. Na een spannende fietstocht komen we bij het Smulweb kookcollege terecht. Nu hoor ik je denken: Smulweb?! Ja, van de website! Mijn eerste reactie was ook pure verbazing, maar het kantoor van Smulweb en de bijbehorende kookstudio zitten verstopt in Amersfoort.

vanBlik

Hier werden we ontvangen door Maartje, de ontwikkelaar en oprichtster van vanBLIK. vanBLIK maakt en verkoopt smakelijke en gezonde gerechten in blik, zonder te veel zout of suiker. Duurzaam en lekker! Ze willen het slechte imago van blikvoer aanpakken. Blik is namelijk een erg duurzaam materiaal, waarvan wel 95% gerecycled kan worden!

amersfoort tour smulweb kookcollege vanblik

Kook-challenge

We kregen een uitdaging: verzin een heerlijk (en een beetje gezond) gerecht met een van de vanBLIK blikken. De winnaars konden een heuze vanBLIK fiets winnen! Dit was echt mijn favoriete deel van de foodtour, het was net Masterchef met foodbloggers. Samen met Krista van Stoer en Smaak maakte ik een heerlijke pompoensoep op basis van de veganistische curry van vanBLIK, met courgette-noodles, koriander, lenteui en knoflook-croutons er bovenop. Helemaal in de sfeer van de herfst, noemden we het gerecht de ‘Warm Autumn Hug’. Helaas hebben we niet de hoofdprijs gewonnen, maar we hadden wel een eervolle vermelding van de chef en de derde plaats in de wacht gesleept!

amersfoort tour smulweb kookcollege vanblik gerecht pompoensoep

De welverdiende winnaars waren Sarah van South and Pepper en Wendy van Deedylicious met een smakelijke gevulde courgette! Zij wonnen met hun smakelijke gerecht de toffe fietsen.

Website | Open op aanvraag

De Nieuwe Graanschuur

Na ons kookavontuur bij Smulweb was het tijd om op weg te gaan naar het centrum van Amersfoort, waar een hoop andere spots op ons wachten. De eerste daarvan was een bijzondere, namelijk food-coöperatie De Nieuwe Graanschuur. Dat klinkt misschien heel fancy, maar het is eigenlijk een hele bijzondere supermarkt. De Nieuwe Graanschuur verkoopt namelijk haar assortiment zo veel mogelijk verpakkingsloos en lokaal.

De winkel

Als je binnenloopt in de winkel voelt het dan ook als een kruising tussen een biologische supermarkt en een ouderwets kruidenierszaakje. Rijen van potten staan op de schappen met verschillende soorten thee, bonen, rijst, graan en zelf hoge kwaliteit olijfolie! Doordat alles verpakkingsloos wordt aangeboden scheelt dat niet alleen aanzienlijk in de kosten, maar ben je natuurlijk ook ontzettend duurzaam bezig. Je kan je eigen hervulbare pot meenemen, er een kopen in de winkel of een ‘tweedehandsje’ van het schap pakken.

Het assortiment

De Nieuwe Graanschuur wil geen speciaalzaak zijn, maar een balans vinden tussen een zo breed mogelijk aanbod en zoveel mogelijk verpakkingsloos en lokaal aan te bieden. Dat maakt het assortiment bepalen soms nog wel eens lastig. Wat doe je bijvoorbeeld als een bepaald product niet lokaal te verkrijgen is maar wel bij het ‘normale’ supermarktassortiment hoort? Zo kan het zijn dat sommige groente- en fruitsoorten alleen in een bepaald seizoen beschikbaar zijn. Of zelfs helemaal niet!

Verspreid door de winkel heb je ook een aantal ‘DIY’ apparaten zodat je bepaalde producten verpakkingsloos kunt kopen. Zoals een machine waarin je zelf je eigen volkorenmeel kunt malen! Je kan zelf het graan erin scheppen en dat zelf malen, totdat je zoveel volkorenmeel hebt als je wilde. Ook hebben ze een machine waarmee je zelf pindakaas kunt maken, jammie!

Deze winkel was zo fantastisch dat ik er bijna voor naar Amersfoort zou verhuizen. Hoe tof zou het zijn om hier je dagelijkse boodschappen te kunnen doen?

Website | Open maandag t/m vrijdag 08.30 – 19.30, zaterdag 08.30 – 18.00

Blur your life

Zodra we voor de grote glazen pui van Blur your life onze fietsen parkeerden, was ik verliefd! Bij deze hotspot kun je namelijk niet alleen smullen, maar ook shoppen tot je erbij neervalt. Interieur items met Scandinavische invloeden, minimalistische kettinkjes, inspirerende boeken en zelfs een hoekje met allerlei biertjes: mijn hart ging sneller kloppen!

We gingen zitten in het deel van Blur dat voor eten en drinken bedoeld is. Dit is van het winkel gedeelte afgesloten door een prachtige open stellage kast. Inspirerende quotes op de muur en een strak interieur: ook hier voelde ik me helemaal thuis.

De hapjes

Ook hier mochten we iets lekkers proeven en niet zomaar iets! We kregen een enorme schaal lekkernijen voor ons uitgestald waar je ú tegen zegt. Brownies gemaakt van avocado, wentelteefjes van suikerbrood, versgebakken wafels, rocky road met marshmallows en pindakaas, pandan cake en nog veel meer (inclusief een aantal veganistische taartjes!). Stuk voor stuk was elk zoet lekkernij een genot voor de smaakpapillen. Je kon me wegrollen! ‘Jammer genoeg’ moesten we nog door naar een aantal spots 😉

Website | Open dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00

SEM Sla En Meer

Met moeite stapten we met volle buikjes weer op de fiets naar de volgende spot: SEM Sla en Meer! En zoals de naam al doet vermoeden doet SEM salades, maar ook zoveel meer. Ze werken zoveel mogelijk met streekproducten en streven naar gerechten die biologische, maar ook lekker zijn! Elke maand hebben ze een wedstrijd onder het personeel wie de beste salade van de maand kan verzinnen. En daar komen nogal creatieve resultaten uit! Zoals bijvoorbeeld een salade met bieten carpaccio en mozzarella in truffel.

De hapjes

Ook hier stond de tafel vol heerlijkheden toen we binnen kwamen! Dit keer geen taartjes, maar lekker brood en groenten met een aantal dipjes. De drie verschillende dips die te vinden waren op de tafel waren een zoete aardappel hummus, zeewier tapenade en een paprika amandel spread. Alledrie heerlijk om te dippen! Daarnaast konden we ook snoepen van pastinaak-, biet- zoete aardappelchips en crispy mais-crackers. Het was allemaal zo lekker dat we daar nog wel een gaatje voor konden maken!

Website | Open maandag t/m zondag 11.00 – 21.00

amersfoort tour SEM sla en meer brood dips en groentes

Madonna

Toen was het op naar de laatste hotspot en dat is een wel hele bijzondere: Madonna! Deze hotspot was namelijk op het moment van bezoek nog niet geopend en volop in de verbouwing. Wel was er al goed te zien wat het eindresultaat zou zijn: een prachtig ingericht en ingedeeld pand.

Het pand

Madonna is vernoemd naar (hoe kan het ook anders) de Onze Lieve Vrouwekerk in Amersfoort. Deze torent over het pand en kun je straks ook zien door een doorkijk in het dak! Het pand zal bestaan uit 4 verschillende levels, waar je op elk level een andere beleving ervaart.

Bij de 2 ingangen vind je zowel de bar als een delicatessen winkeltje, dat in de avond omgebouwd kan worden tot een heuse dj booth! Vanaf de bar kijk je zo naar binnen in de keuken, die in het souterrain gevestigd zit. Naast de keuken vind je nog een knus hoekje en de doorgang naar wat een de zomer een prachtig terras aan het water zal zijn.

De 1ste verdieping zal het restaurant gedeelte zijn, wa

ar je kan gaan zitten om te genieten van de Italiaans geïnspireerde en healthy gerechten. Voor elk wat wils! Helemaal bovenin vind je de zolder, met het authentieke balkenplafond. Hier kun je lekker knus loungen op de banken die rondom de hele verdieping geplaatst zijn. Het is de bedoeling dat je hier straks heerlijke pizza’s kan eten!

De gerechten

Ook hier mochten we heerlijk proeven. We starten met een lekker stukje ‘cheesecake’! Deze cheesecake bevat alleen totaal geen melkproducten en is volledig veganistisch. Je proeft het er niet van af! Met een romige ‘kaas’ van pompoen en sinaasappel en een bodem van dadels en noten is dit een verantwoord lekkernij.

Vervolgens gaan we verder op de gezonde tour, namelijk met een heerlijke proteïne salade. Deze salade was gemaakt van bladgroenten, quinoa en pompoen. Hoewel gezond, kwamen alle smaken perfect samen en was het een erg lekkere salade.

We kunnen niet wachten om meer van de kaart te proeven wanneer Madonna open is! Madonna zal op 1 november haar deuren openen.

Website | Open zondag t/m donderdag 10.00 – 00.00, vrijdag en zaterdag 09.00 – 01.00

Zelf deze groene en duurzame ondernemers bezoeken? Hier kun je ze vinden in Amersfoort:

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.