Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Pluktuinen in Utrecht | De Stadsjochies

Ontdek mooie pluktuinen in Utrecht

Deel bericht:

Word jij ook blij van een veld vol prachtige en kleurrijke bloemen in alle vormen en maten? En het leukste is dat je deze bloemen zelf mag plukken! Bij een bezoek aan een “pluktuin” in Utrecht kun je je onderdompelen in een wereld vol levendige bloesems en je eigen boeket voor thuis samenstellen.

Utrecht heeft verschillende pluktuinen, vaak in combinatie met moestuinen. Of pluktuinen gericht op een soort bloem zoals de dahlia. Maar waar vind je deze betoverende pluktuinen in Utrecht?

 

Volop pluktuinen in Utrecht & tips 

Gewapend met een snoeischaar en een emmer ga je het bloemenpluk avontuur aan, om voor jou de mooiste bloemen te verzamelen. Wees gewaarschuwd want een mooi boeket bij elkaar plukken kan nogal zorgen voor keuzestress. En dat is nou net niet wat we willen ervaren! Want op een veld, bloemen plukken en genieten van wat de natuur brengt, hoort juist heel ontspannend te zijn. 

Elke locatie in dit lijstje heeft zijn eigen charme en selectie aan bloemen, dus er is voor ieder wat wils. Kies een leukerd uit de lijst, spring op de fiets, pak je snoeischaar en emmer en ga aan de slag in een van deze mooie bloementuinen van Utrecht.

Enkele tips voor een mooi boeket:

 • Begin bij een kleur en bouw hier een boeket omheen.
 • Bedenk welke vaas je wilt gebruiken, dit is bepalend voor de lengte van de bloemen die je gaat plukken.
 • Welke grote of vorm heeft de opening van de vaas? Dit is belangrijk want dan kun je bepalen hoe groot de bloemen moeten zijn.
 • Bij enkele pluktuinen in Utrecht, zoals het Koningshof, kun je  workshops volgen. Dan krijg je alle ins- en outs mee van het bloemen plukken. Zeker een aanrader!

12 mooie pluktuinen in Utrecht

Bloempluktuin De Glitter Gladiool

Glitter Gladiool bij Stadsjochies

Aan de Ringdijk vind je Urban Farm en restaurant De Stadsjochies, met een plukveld van de Glitter Gladiool. Ook bij tuincentrum Steck, heeft de Glitter Gladiool een locatie, waar je bloemen kunt plukken. Beide locaties bieden een groot terras waar je ook even kunt ontspannen met koffie en wat lekkers. De prijs voor een boeket is 20 of 30 euro, af te rekenen via een QR code. 

Pluktuinen in Utrecht

Koningshof pluk- en moestuin

Op het Koningshof vind je een veldje met mooie plukbloemen, maar je kunt er ook terecht voor groenten uit de moestuin. Blijf hangen op het terras, waar je iets kunt drinken en genieten van een verse kaneelbroodje. De prijzen voor een boeket zijn: 7,50, 10 of 12,50 afrekenen bij de moestuinwinkel.

Pluktuinen in Utrecht - Koningshof

Amelis'hof

In Bunnik vind je Amelis ‘hof waar groenten op biodynamische wijze worden geteeld. Deze groenten, fruit en kruiden kun je kopen in de tuinwinkel. En natuurlijk kan je ook hier bloemen plukken.

Foto is van Koningshof. 

Pluktuinen in Utrecht

De pluktuinen van Utrecht Natuurlijk

Utrecht Natuurlijk is een stichting die de natuur dichter bij de Utrechter wil brengen. Onder de stichting vallen vijf stadsboerderijen en zes stadstuinen verspreid door Utrecht. En bij de stadstuinen vind je ook pluktuinen! 

Je kunt bij Utrecht Natuurlijk meewerken aan het onderhoud van de tuinen, helpen oosten en meer. De opbrengst wordt ook in winkels bij de stadstuinen verkocht. Utrecht Natuurlijk biedt ook leuke activiteiten en natuureducatie- programma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen. Zo kun je bijvoorbeeld alles leren over biodiversiteit.

Adressen van Pluktuinen in Utrecht:

 • Steedehogewoerd
  Adres: Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern
 • Stadstuin Klopvaart
  Adres: Vancouverdreef 70, 3564 KX Utrecht
 • Stadstuin Food for Good
  Adres: Vreugdenhillaan 48, 3526 ZA Utrecht
 • Stadstuin zuilen
  Adres: Daalseweg 150/150A, 3555 SW Utrecht

De leukste pluktuinen in regio Utrecht

Dahlia Pluktuin in Cothen

Dahlia pluktuin Cothen

Ook in provincie Utrecht vind je pluktuinen! Ik heb de leukste tuinen, van een dahliatuin tot een kruidentuin, voor je uitgezocht, zoals de dahlia pluktuin. 

Deze vind je in Cothen en is misschien wel de grootste dahlia pluktuin van de provincie. Misschien wel de enige… Per bloem betaal je 3 euro’s. Je moet wel eerst bellen met Gery om een afspraak te maken om te gaan plukken.

Bloemen plukken in Utrecht

Hoeve Ravenstein (Baarn)

Hoeve Ravenstein heeft het druk met de boerderijwinkel, boerderijcafé en vele evenementen. Ravenstein is een monumentale boerderij in het hart van Gooi- en Eemland op Landgoed Groeneveld in Baarn. Ook hier kun je bloemen plukken en mag dus niet ontbreken in dit lijstje.

Theehuis Doorn

Historische Moestuin (Theetuin Bartiméus) Doorn

En dan gaan we door naar Doorn, op bezoek bij Theeschenkerij Bartiméus. Met een verzorgde moestuin, rosarium, kassen, theehuis, leuke zitjes voor koffie en taart. De tuin wordt verzorgd door de bewoners en ingevuld door dagbesteding. In de winkel kun je terecht voor een plukboeket.

Kruidentuin Utrecht

Agnes Kruiden (Maartensdijk)

Is een Biologische kruidentuin, bloemenpluktuin en theetuin. Agnes kweekt kruiden en maakt daar lekkere theemelanges van, die ter plaatse worden verkocht. Maar de kruiden van Agnes kan je ook gebruiken in de keuken. Kom alles te weten over kruiden en hun krachtige werking, want daar kan Agnes je alles over vertellen. In haar fijne tuin, kun je ook bloemen plukken.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram