Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Welkom bij de minitours van Explore Utrecht! De komende zes weken zullen fotograaf Pierre Banrooi (Instagram) en ik jullie, met foto en woord, meenemen op ontdekkingstocht in de stad. We zullen plekken aandoen, die interessant en zeker de moeite waard zijn om extra aandacht aan te besteden. Dus neem dit artikel mee op je telefoon en loop met ons mee!

Bruntskameren

In de tweede minitour gaan we langs bij één van de vele verborgen juweeltjes in het Museumkwartier, de Bruntskameren. Toen ik de naam voor het eerst hoorde, ging er niet gelijk een belletje rinkelen. Bij jou ook niet? Dan wordt het toch eens tijd om deze kameren van dichterbij te gaan bekijken.

Maliebaan

Natuurlijk zijn de kameren vanuit de stad lopend te bereiken: vanaf de Oudegracht, via de Reguliersteeg, Catharijnesteeg en Brigittenstraat loop je er zo tegenaan. Maar ik raad je een ander beginpunt aan, namelijk de bushalte Maliebaan op de Nachtegaalstraat. Ga dan met je neus naar de winkel Torba gaan staan en sla linksaf. Op het kruispunt rechts, het korte deel van de Maliebaan op. Tegenwoordig een statige laan met grote panden met daarin advocaten-, makelaars- en verzekeringskantoren met dure wagens ervoor. Vroeger was het de baan waar het maliespel werd gespeeld. Een 16e eeuws balspel waarbij een bal met zo min mogelijk slagen over de volle lengte van de baan moest worden geslagen. Eveneens ligt er het oudste fietspad van Nederland. Fietsen was naast maliën een hobby van de rijken.

Tivolipark

Ga vervolgens rechtdoor de Maliesingel op. De Maliesingel, vroeger bedoeld ter verdediging (singel, omsingelen), nu nog steeds onderdeel van de stadsgracht, maar ook onderdeel van het prachtige Zocherpark. Wat je, rechts, door de brug over te gaan, binnen loopt. Je staat nu op het Lepelenburg, bekend als het Tivolipark. In de 16e eeuw een aarde verdedigingswerk, tegenwoordig een evenemententerrein, vernoemd naar huis Lepelenburg wat aan het eind van de Brigittenstraat stond, tegenover de stadsmuur. Dan ga je links de Brigittenstraat in. Je passeert een tegeltableau met daarop een tekening van huis Lepelenburg in de zestiende eeuw, met de Maliepoort op de achtergrond. Dan gaan links links de Nieuwe Kamp in. Door het hek zien je de Metelerkampfundatie liggen. Vergelijkbaar met de Bruntskameren, maar later gebouwd om arme gezinnen onderdak, voedsel en brandstof te verlenen.

Binnentuin

Dan gaan je links het Achterom op. Zoals het al zegt gaan je achterom het complex en komen we achter de Leeuwenbergkerk en naast restaurant Héron uit (Heerlijk lokaal en seizoensgebonden eten (red.)) Op de linkerhoek staat het brandspuithuisje wat dit deel van het museumkwartier moest bedienen. Sla linksaf de Schalkwijkstraat in en dan is er aan je linkerhand een hek. Als het hek open is, mag je naar binnen, maar respecteer wel de privacy van de bewoners en blijf aan de linkerkant van de tuin. De prachtig binnentuin is aangelegd in Engelse stijl, gekenmerkt voor de strakke lijnen en geometrische vormen. Let op de uitbouwtjes op rechts, hierin bevinden zich de keukens en badkamers van de kameren. In het midden van de tuin staat een beeld van C.C.S. Crone, een Utrechtse schrijver, bekend om zijn vaak droevige in Utrecht gesitueerde verhalen.

Frederik Brunt

Verlaat de binnentuin op dezelfde manier als je binnen bent gekomen en sla linksaf de Schalkwijkstraat weer op. Ga dan links de Bruntenhof op, hier is allemaal om te doen, de Bruntskameren, 15 vrijwel identieke huisjes. Gebouwd in 1621, ik opdracht van advocaat Frederik Brunt, voor arme weduwen die uit een fundatie (wat tegenwoordig een stichting heet) werden voorzien van onderdak, voedsel en brandstof. Frederik was rijk en wilde zijn plaats in de hemel veiligstellen. Ik eindig bij het hoofdgebouw, waar boven de deur het wapen van Frederick Brunt had gestaan, als het niet over gewit was. Dit gebouw was bedoeld als ontvangstruimte en vergaderzaal voor de nazaten en beheerders van Brunts kameren. Als je het allemaal goed hebt bekeken sla je weer rechtsaf het Lepelenburg op. Ga lekker op een bankje van de zon zitten of loop naar een van de cafeetjes in de buurt voor een wijntje. Er valt nog zoveel meer te ontdekken!

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px