Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Wat is er te doen in Nieuwegein? Daar kan ik in het kort het volgende op beantwoorden: bezoek Fort Jutphaas en Vreeswijk! Fort Jutphaas en Vreeswijk horen tot de gemeente Nieuwegein. Een vrij jonge gemeente, die is ontstaan door het samenvoegen van de dorpen Jutphaas, Vreeswijk en Het Gein. Ik ging weer op pad met U-OV. En bezocht cultureel erfgoed, een fine dining restaurant en het charmante Vreeswijk.

Ontdek Nieuwegein: bezoek Fort Jutphaas en Vreeswijk

Tip 1 | Fort Jutphaas en verborgen parel Céline!

Met tram 60 of 61, vanaf Utrecht CS, stap je binnen paar minuten uit bij halte Batau-Noord. Vanaf de halte is het een stukje lopen naar Brasserie Boerderij De Middenhof. Een reuze pan-tosti zalm en koffie later was het tijd voor een wandeling naar Fort Jutphaas. De wandeling gaat langs een park met speeltuin en moestuinen. Vervolgens de Herenstraat met het sluisje en kasteel Rijnhuizen. Waarna je aankomt bij Fort Jutphaas. Dat onderdeel is van De Nieuwe Hollandse Waterlinie: het grootste rijksmonument van Nederland. En in 2021 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.

Op het fort eiland vind je o.a. het wachthuis. Dat rond 1820 werd gebouwd en in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt als zendstation voor de Duitse Marine. Het restaurant Céline huist sinds kort ook op het terrein van Fort Jutphaas. Op het privéterras van Restaurant  Céline, zie je sporen van het verleden. Het is culinair genieten bij restaurant Céline in Nieuwegein. Maar ook de prachtige omgeving is zeker een wandeling waard.

Restaurant Céline verwend haar gasten met meerdere gangen en passende wijnen. In de lounge van het restaurant kun je terecht voor cocktails. En op het fijne terras is het in de zomer zeker goed toeven. Op zondag kun je terecht voor een uitgebreide Lazy Lunch. Vervolgens een rondje om het fort lopen voordat je weer op de tram of bus stapt richting Utrecht.

Foto gerecht door Bibi Hermans voor restaurant Celine

Tip 2 | Laat je betoveren door de charmes van Vreeswijk!

Na een bezoek aan fort Jutphaas kun je met de bus naar Vreeswijk. Wel van gehoord, maar nog niet eerder geweest! Is dit bij jou ook het geval? Vreeswijk is sinds 1971 een wijk van gemeente Nieuwegein. Op de dag van mijn bezoek was het mistig. Dit gaf het kleine haventje en de smalle straten een mysterieuze sfeer. Het felle zonlicht gaf het uitzicht over de Lek vanaf de sluis ook iets bijzonders. We struinden langs prachtige beelden en mooie huisjes. Bruggetje op en bruggetje af!

Na een stevige wandeling was het tijd om even te kijken wat horeca in Vreeswijk had te bieden. Volop keus voor een drankje, lunch of uitgebreide diner. Welke keuken? Heb je zin in Frans, Italiaans of Chinees? Dat komt zeker goed in Vreeswijk. We kozen voor koffie en taart bij het kleine en gezellige ‘Knus bij Ann’.  Een fijn winkeltje met een lunchroom. De vriendelijk eigenaresse verkoopt de leukste kopjes, kaarten, kaarsen en kleine cadeaus. De thee is met zorg uitgezocht en taart met liefde gemaakt. Zeker een aanrader!

Meer weten over de geschiedenis van Vreeswijk? Loop dan een rondje Schippersdorp. De route brengt je langs historische waterwerken, die te maken hebben met de bijzondere ligging van Vreeswijk. Wil je genieten van een wintersfeer, bezoek dan op 15 december Vreeswijk. Want honderden lichtjes verlichten op die dag het haventje en de smalle straten. En dat schijnt een hele beleving te zijn.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Praktische informatie U-OV Bezoek Fort Jutphaas en Vreeswijk: Het fort bereik je met tram 60 of 61, richting Nieuwegein. Uitstappen bij halte Batau-Noord. Vanaf restaurant naar Vreeswijk loop je naar de dichtstbijzijnde bushalte: Nieuwegein, Noorderveld en pakt de buslijn 65 richting Vianen Lekbrug. Je stapt uit bij halte Nieuwegein, Koninginnenlaan. [/box]

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met U-OV. Samen met U-OV trekken Dainahara (Explore Utrecht) en Malini (Explore Utrecht Kids) erop uit in provincie Utrecht met U-OV om de leukste tips voor je te verzamelen. Alle U-OV tips vind je op de website van U-OV onder het kopje ‘U-OV neemt je mee’

Andere ontdekkingen met U-OV? Misschien vind je dan deze blogs ook leuk.