Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Ontdek de nieuwe Bibliotheek Utrecht

Ontdek de nieuwe Bibliotheek Utrecht

Deel bericht:

Bezoek Bibliotheek Utrecht voor literatuur, studie- en werplekken en zelfs kunst en architectuur. Het oude postkantoor aan de Neude is grondig verbouwd en het resultaat is veelbelovend! Ontdek jij met ons de nieuwe bibliotheek in Utrecht?

Van postkantoor naar bibliotheek

Het imposante gebouw aan de Neude werd in 1924 gebouwd en was tot 2011 een postkantoor. Jarenlang werd het pand niet gebruikt, maar daar is een nieuwe invulling aan gegeven! De bibliotheek is verplaatst van de Oudegracht naar de Neude. Naast de bibliotheek huist het gebouw ook enkele winkels en horecagelegenheden.

Horeca in de bibliotheek

 • NODA: Werelds genieten in de bieb
  Bij NODA komen verschillende culturen samen: van Thaise tom kha kai tot New York cheesecake en van okonomiyaki uit Japan tot Utrechtse Oude Grachtkaas. NODA bevindt zich midden in de bibliotheek. Via de eigen entree loop je tot in de late uurtjes binnen, ook als de bibliotheek sluit. Bij NODA Deli kun je terecht voor smoothies en sandwiches to go.
 • Meneer Potter: Echt Utreg aan de Potterstraat
  Meneer Potter is een gezellig stadscafé, een echte ontmoetingsplek. Groot, klein, student of gepensioneerd: iedereen kan hier terecht. Geniet van een smakelijke breakfast bowl, een kopje koffie met een lekker taartje of kom gezellig borrelen. Meneer Potter is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat geopend.

 

Activiteiten | ontdek de nieuwe Bibliotheek Utrecht

In de bibliotheek is aan iedereen gedacht, zowel aan de Utrechtse inwoners als aan toeristen. Of je nu zin hebt om rustig te lezen, de nieuwste films te bekijken of een lekkere cappuccino te drinken, er is genoeg te beleven! Je vindt de volgende faciliteiten:

 • Filmzaal
 • Theaterzaal
 • Laboratorium
 • Atelier
 • Studie-, werk- en leesplekken
 • Voorleeshoeken

Utrechtse kunst in de bibliotheek

Ook hedendaagse kunst krijgt een plek in de nieuwe bibliotheek. Er worden kunstwerken tentoongesteld van vijf prominente Utrechtse kunstenaars.

De bezoeker kan het indrukwekkende driedimensionale glas-in-loodwerk van vijf bij vijf meter van Jop Vissers Vorstenbosch vanuit drie punten bekijken. Frontaal zie je de kleurvlakken helder, aan de zijkant vertroebelt de schildering en van de achterkant lijkt het werk op een traditioneel glas-in-loodraam. Vanuit welk perspectief je het kunstwerk ook bekijkt, het krijgt steeds een totaal andere uitstraling.

Kunstenaar Frank Halmans werkt regelmatig met architectuur en wonen als thema. Speciaal voor de jeugdafdeling ontwierp hij een boekenkast in de vorm van een huis van meer dan vier meter hoog. De wanden bestaan volledig uit boekenplanken met hangende boeken.

Er valt nog veel meer te zien en te beleven in bibliotheek Utrecht. Voor meer informatie kijk je op de website van Bibliotheek Utrecht.

Meer leuke dingen doen in Utrecht? Dan vind je deze Utrecht Uittips vast ook leuk!

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram