Het is weer tijd voor 5x leuke cultuurtips in Utrecht van Marit. Maandelijks zal zij haar aanraders in Utrecht met de lezers van Explore Utrecht delen. Voor maart deelt Marit 5 leuke cultuurtips in Utrecht van filmpremières tot aan klassieke pianomuziek concert in TivoliVredenburg. Een lijstje met vijf fijne cultuurtips in Utrecht om op te slaan voor als je het even niet meer weet!

Cultuurtips in Utrecht van Cultuursnuiver

 

Café Theater Festival
28 café’s in Utrecht | 5-7 maart
Je drinkt een biertje in een café en ineens begint er uit het niets een voorstelling. Laagdrempeliger in contact komen met theater dan tijdens het Café Theater Festival in Utrecht kan niet. In 28 kroegen, 4 dagen lang word je als kroegganger onderdeel van voorstellingen waarin wordt gezongen, gerappt, gehuild en gemimed. En alle halfuurdurende voorstellingen zijn nieuw, speciaal voor dit festival ontworpen en gaan ongeveer tegelijk in première. Wil je weten wat, waar allemaal speelt? Kijk dan snel op de website!

Voorpremière WOMAN
Louis Hartlooper Complex | 8 maart
8 maart is het internationale vrouwendag en om die reden organiseert filmhuis Louis Hartlooper Complex een voorpremière van de documentaire WOMAN. Een ode aan vrouwen in alle diversiteit. De makers interviewden tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen en maakten er een intiem portret van. Het gaat over onderdrukking van vrouwen en over hun kracht. En hoe beïnvloed de cultuur wie vrouwen in de wereld zijn. Alvast de trailer bekijken? Kijk dan hier!

Centraal Laat
Centraal Museum Utrecht | 5 maart
Tijdens Centraal Laat nemen op de eerste donderdagavond van de maand lokale makers het Centraalmuseum over. Deze keer in het thema van de nieuwe tentoonstelling Tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen over seksualiteit. Café Theater Festival speelt een voorstelling en de meiden van de feministische podcast DAMN HONEY gaan in gesprek met het publiek. Daarnaast spelen popmuziek-kunstenares Céline Gillain, Studio Nonsens en BIG HARE, kan je leren om surrealistisch te tekenen en bekijk je de nieuwe tentoonstelling.

Opening Nieuwe Bibliotheek Utrecht
Bibliotheek Neude | 13 maart
De nieuwe bibliotheek op de Neude opent bijna haar deuren voor het grote publiek! Prinses Laurentien opent officieel de bieb op vrijdagmiddag 13 maart om 13.30 (de ceremonie is besloten). Vanaf 17.00 wordt het oude postkantoor in gebruik genomen door boeken, kunst en de Utrechters. Vanaf dan is het twee weken feest met schrijvers als Ronald Giphart, Bart Chabot, Alma Mathijsen, Niña Weijers, Herman Brusselmans en columnisten, waaronder Roos Schlikker en Özcan Akyol. Het gratis openingsprogramma kan je op de website van Bibliotheek Utrecht zien!

Liszt Concours 
TivoliVredenburg |  16 t/m 28 maart
Bijna twee weken staat TivoliVredenburg in het teken van de klassieke pianomuziek van componist Liszt. En omdat het dit jaar 250 jaar geleden is dat componist Ludwig von Beethoven geboren werd, staat de twaalfde editie van dit concours in het teken van Beethoven door de ogen van Liszt. Dit driejaarlijkse concours is een belangrijke springplank voor internationale, jonge pianotalenten.

Voor de door de wol geverfde klassieke muziekliefhebbers is er van alles te beluisteren op verschillende tijdstippen (bijvoorbeeld tijdens lunch!) Wil je eerst eens laagdrempelig kijken of de muziek wat voor je is? De filmmaker Nander Cirkel reiste samen met presentator Floris Kortie door Europa om verhalen tussen Liszt en Beethoven te vertellen. In 20 minuten kom je erachter wat hun link is.

Beelden zijn van Centraal Museum en WOMAN & Header van WOMAN 

Wil je meer dan deze 5x leuke cultuurtips in Utrecht? Kijk dan snel op de blog van Marit: Cultuursnuiver.

Meer leuke cultuurtips in Utrecht: