Explore UtrechtOnze Utrecht, Jouw avontuur

Kerstuitjes en winteractiviteiten in Utrecht 1

Kerstuitjes en winteractiviteiten in Utrecht

Deel bericht:

Winterpret in Utrecht? In deze lijst staan kerstuitjes en winteractiviteiten in Utrecht en omstreken: van schaatsen, wintermarkten, kerstmarkten tot aan lichtfestivals. Ook aan de kids is gedacht, want er is genoeg te doen in de kerstvakantie. We komen zo met z’n allen wel de winter door. Happy winter met deze 15 kerst- en winteractiviteiten in Utrecht en omstreken. 

Headerbeeld: Spoorwegmuseum

Kerstuitjes in Utrecht en omgeving

De gezelligste tijd van het jaar is begonnen! Voel je ook de Kerstkriebels? Op besneeuwde straten moeten we nog even wachten, maar glühwein en warme choco met een vleugje likeur en slagroom vloeit al rijkelijk. Deze winter zijn er volop kerstuitjes en winteractiviteiten op mooie locaties in Utrecht en omstreken.

Magische kerst op Kasteel de Haar

Het meest betoverende kasteel van Nederland staat in december geheel in het teken van kerst. Elke kamer, gang, hoek en toren is prachtig versierd met honderden lichtjes. En als topstuk schittert er een 8 meter grote kerstboom in de Main Hall. Het kasteel ademt kerst! In het Koetshuis en het Tuynhuis koop je chocolademelk en lekkers. En wandel voor door de prachtige tuin van het kasteel en geniet van dit wintersprookje.

Datum: 8 december 2022 tot en met 5 januari 2023
Adres: Kasteellaan 1
Meer informatie: www.kasteeldehaar.nl

Kerst en wintertuin bij Fort Nigtevecht

Fort Nigtevecht is onder van de Stelling van Amsterdam, maar gelegen in Abcoude. Het eiland bood in de verleden plek voor 300 soldaten. Maar is nu een plek van natuur en cultuur. Op Fort Nigtevecht valt voor jong en oud veel plezier te beleven. In het weekend van 17 en 18 december organiseert Natuurmonumenten en het Cultuurhuis Piet Mondriaan ‘Kerst & Wintertuin op Fort bij Nigtevecht’. Deze dagen wordt het fort omgetoverd tot een echt kerstfort met kerstbomen, vuurkorven en lichtjes. Hiernaast valt er van alles te beleven zoals: de levende kerststal, het oplossen van de OERRR-speurtocht, luister of gezellig meezingen met een kerstkoor en de kindertheatervoorstelling GROEI!

Datum: 17 en 18 december 2022
Adres: Velterslaan 1, 1391 HV Abcoude
Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

Sterrenkijkavond Sonnenborgh

Sterrenkijken op vrijdag (volwassenen) of op zaterdag (kinderen) bij Sonnenborgh. Wees er dan als de kippen bij, want de kaartjes gaan supersnel. Binnenkort komen meer dagen en dus nieuwe kaartjes live in de shop. Stop nu met lezen en boek meteen jouw sterrenkijkavond.

Datum: Vanaf november
Adres: Zonnenburg 2
Meer informatie: www.sonnenborgh.nl/sterrenkijkavonden

Catharijneconvent de mooiste kerststal van Nederland

Bewonder de mooiste kerststal van Nederland! Geheel gratis loop je, in ongeveer 20 minuten langs de prachtige stal met honderden schitterend gerestaureerde – museumstukken uit de achttiende eeuw – figuren. De Italiaanse kerststal krijgt een Utrechtse touch, als inspiratiebron diende schilderijen van Utrecht uit de 18e eeuw. Ga jij het eindresultaat bewonderen?

Datum: zondag 18 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023. Ook open tijdens de kerst en nieuwjaarsdag 2023.
Adres: Lange Nieuwstraat 38
Meer informatie: www.catharijneconvent.nl/tentoonstellingen

Lichtfestivals en lichtjes wandelingen

Geniet van verlicht Utrecht of festivals met deze kerstuitjes en winteractiviteiten in Utrecht en omgeving. Ga aan de wandel en ontdek lichtkunstwerken, bewonder de unieke lichtjesavond in Vreeland of blijf dichter bij huis en loop met een gids langs verlichte plekken.

Japan Light & Food Festival

Aan de Kanaalweg komt een Japans sprookjesparadijs tot leven. Maar liefst twee weken lang kunnen we genieten verse sushi, ramen, Japanse thee en meer.  Maar ook aan muziek en spelletjes is gedacht; karaoke, silent disco, arcade om enkele op te noemen. Ik ben benieuwd, jij ook?

Datum: 2 december 2022 – zondag 11 december 2022
Adres: Kanaalweg
Meer informatie: www.japanlightfestivalutrecht.nl

Lumineuze nachten bij Kasteel de Haar

Ooit van videomapping gehoord? Het is een toverkunst dat je meeneemt in een prachtig verhaal. In dit geval het verhaal van Kasteel de Haar. De Lumineuze Nachten zijn een reeks van magische avondwandelingen voor jong en oud door de tuinen van het kasteel. Tijdens een wandeling van 2.5km ontdek verborgen verhalen van het kasteel verteld door magische figuren.

Datum: 16 december 2022 tot en met 8 januari 2023
Adres: Kasteellaan 1, Haarzuilens
Meer informatie: www.kasteeldehaar.nl

Ontdek de stad met Lumen en een gids

Je weet vast enkele lichtkunstwerken van het Lumen Trajectum. Maar weet je ook de verhalen achter de kunstwerken of de kunstenaars? Ontdek de stad in het donker door anders te kijken naar gebouwen of plekken.

Datum: iedere zaterdag
Meer informatie:Utrecht Lumen tour met gids

Kleur de stad

Heb jij vorig jaar ook genoten van de bewegende kunstwerken op bijzondere gebouwen in de stad? Nou ik wel! Een avondje op pad met de camera leverde mooie beelden op. En dit jaar kunnen we weer op pad. Misschien heb je zelfs ook meegedaan? Dan kan je en vele andere jouw kunstwerk (kleurplaat) bewonderen tijdens ‘Kleur de stad’.

Datum: 9 december tot en met 8 januari 2023
Meer informatie: https://www.kleurdestad.nl/utrecht/

Kaarslicht in Vreeswijk

Vorig jaar bezocht ik Vreeswijk voor een campagne met U-OV, maar ik was te laat voor het bekende en spectaculaire lichtjesavond. Misschien heb jij deze ook gemist of wel van gehoord en niet eerder geweest. Zullen afspreken om te gaan kijken en beleven? Op 14 december worden de lichten gedoofd en kan het feest beginnen.

Datum: 14 december, tussen 19.00 – 22.00
Adres: Museumwerf
Meer informatie: www.invreeswijk.nl/agenda

Wandelen door historisch en verlicht IJsselstein

UIT in IJsselstein organiseert een serie rondleidingen met een gids langs de verlichte monumenten in de historische binnenstad van IJsselstein. De enthousiaste stadsgidsen vertellen deelnemers verhalen over de eeuwenoude gebouwen die IJsselstein uniek maken. Vooraf kun je terecht in een van de vele gezellige tentjes in het centrum, bijvoorbeeld POM, Loft88 of De Winkel van Tante Cake. 

Meer informatie: www.inijsselstein.nl/post/verlichte-stadswandeling-1

Beeld door Uit in IJsselstein

Waar kun je schaatsen in Utrecht?

Wie is er gek op schaatsen? We weten niet wat het natuur doet en dus is het fijn dat er enkele winteractiviteiten in het teken staan van schaatsen. Get those babies out! Het is tijd voor rondjes op de schaatsbaan, aangevuld met leuke activiteiten. Waar je kunt schaatsen in Utrecht? Dat hebben we voor je uitgezocht. Veel plezier!

Winterstation Spoorwegmuseum

Ja, we kunnen weer schaatsen tussen de historische treinen van het Spoorwegmuseum. Disco lights on? En genieten van de kerstsfeer in het museum, met heerlijke winterse lekkernijen. Voor de kinderen is er een apart krabbelbaantje en zijn er speciale schaatsrekjes beschikbaar. En de

ouderwetse carrousel is natuurlijk ook weer van de partij! En in de hal maak je de mooiste kerstboom selfie. Zie ik je daar?

Datum:  24 december tot en met 8 januari
Adres: Maliebaanstation 16
Meer informatie:www.spoorwegmuseum.nl/winterstation

Winter Wonderland Zeist 

Winter Wonderland in Zeist is een fantastisch minikerstdorp, met een (450m2!) grote ijsbaan, een Kermis Fair in de kerstvakantie en een gezellig café voor een kop warme chocolademelk. En tot en met januari zijn er een boel activiteiten. Check snel de kalender en kies een leuke winteractiviteit.

Datum: tot en met 8 januari 2023
Adres: Markt 1, Zeist
Meer informatie: https://winterwonderlandzeist.nl

Down Under on Ice

Stof je schaatsen af, want ook Down Under heeft een schaatsbaan om van te genieten. Drie maanden lang is Down Under verpakt in wintersfeer. Opwarmen kan met warme chocolademelk en andere lekkers. En in het restaurant proef je het nieuwe menu.

Datum: 3 december tot en met eind februari 2023
Meer informatie: www.down-under-on-ice

IJsbaan woerden 

In het stadscentrum van Woerden ligt een knusse en gezellige ijsbaan op het prachtige kerkplein. Een met koek- en zopie! Klaar met schaatsen dan kun je een rondje doen in het centrum. In deze blog enkele tips wat te doen in Woerden.

Datum: 3 december tot en met 8 januari.
Adres: Kerkplein
Meer informatie: ijsbaanwoerden.nl

Rond on ice 

In Houten kan er weer worden geschaatst op de overdekte ijsbaan op Het Rond. Zelf geen fan van schaatsen? Neem dan lekker plaats achter glas in ‘de Huiskamer van Houten’ voor glühwein en erwtensoep met uitzicht op de schaatsbaan!

Datum:  14 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023
Adres: Het Rond
Meer informatie: www.rondonice.nl

De Vechtsebanen

Niet echt een kerstuitje, maar meer voor de schaats fanaten onder ons. Heb je de smaak te pakken en wil je schaatsen op een echte 400 meter baan of in een ijshockeystadion? Ga dan naar de vechtsebanen voor om snelle baantjes, rondjes draaien of achteruit schaatsen te oefenen. Ze geven er ook schaatslessen voor kindjes vanaf 5 jaar!

Adres: Mississippidreef 151
Meer informatie: https://vechtsebanen.nl

Meer kerstuitjes en winteractiviteiten in Utrecht en omstreken? Check dan ook de lijst met leuke kerstmarkten in Utrecht.

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram