Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Hier moet je zijn in provincie utrecht header

Hier moet je zijn in provincie Utrecht! 

Deel bericht:
Provincie Utrecht heeft veel te bieden. Je kunt laten onderdompelen in cultuur. De mooiste natuurgebieden ontdekken. Kastelen, forten en monumenten bewonderen. Waar je moet zijn in provincie Utrecht? Met zoveel moois in provincie Utrecht is deze vraag moeilijk te beantwoorden. Maar in deze blog tip ik zeven hier moet je zijn in provincie Utrecht plekken 

Hier moet je zijn Nederland

#hiermoetjezijn is een campagne van Holland.com. Je hoeft niet ver weg te reizen om te kunnen genieten van mooie plekken. Ook dicht bij huis kun je behoorlijk geïnspireerd raken door al het moois. Om mooie, bijzondere en verrassende plekken in eigen land op de kaart te zetten is het #hiermoetjezijn campagne opgezet.
Samen met explorers van provinciën in Nederland was ik zes maanden lang was ik een van de ambassadeurs voor de campagne #hiermoetjezijn. Mijn favorieten plekjes en nieuwe ontdekkingen die ik op Instagram heb gedeeld, heb ik nu in een blog op rij gezet. Speciaal voor jou mijn lijstje ‘Hier moet je zijn in provincie Utrecht’.

#hiermoetjezijn in Utrecht

1. Wandel het Kromme Rijnpad

Het Kromme Rijnpad lopen is volgens routesinutrecht  de mooiste wandelroute van Utrecht en ik kan het alleen maar beamen. De wandelroute is 29 km en loopt tussen Utrecht en Wijk bij Duurstede. De route volgt deels het Jagerspad. En is in te korten in verschillende etappes. Of juist met omwegen langer te maken, zodat je onderweg meer kunt zien. Onderweg zie je flora en fauna, prachtige landgoederen, boomgaarden en huizen. En ontdek je delen van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

2. Landgoed Zuylestein

Zuylestein was oorspronkelijk een veertiende-eeuws kasteel met voorburcht omgrachting. Het bombardement in 1945 verwoeste het kasteel, maar het poortgebouw bleef onverwoestbaar. Ook de tuinmuren en bijgebouw bleven overeind staan. De tuin met moestuin op Zuylestein is geometrische aangelegd in renaissancestijl. En is uniek in zijn soort in de omgeving. De afgelopen jaren is de eigenaresse bezig geweest om de tuin in ere te herstellen. Volgens een eeuwen oude tekening.

In de moestuin is een winkel waar je groente van het land kunt kopen. Kop koffie to-go voor tijdens een wandeling. De varkens van Pigme worden gehouden op het landgoed, wat meteen de grootste trekking is op het landgoed. Het restaurant Nassau is een klein en gezellig restaurant gevestigd bij de ingang van het landgoed. De gerechten worden gemaakt met ingrediënten uit de moestuin. En het vlees komt van de Pigme varkens. Alles zo lokaal en duurzaam mogelijk. Op het terras in het bos kun je genieten van al dit lekkers.

3. In de voetstappen van Rietveld

Wandelen langs hoogtepunten uit het leven van Rietveld. Gerrit Rietveld, een bekende Utrechtse meubelontwerper is geboren en getogen in Utrecht. De invloed van Rietveld is op veel plekken in Utrecht terug te zien. ⁠⁠
⁠⁠
De route begint en eindigt bij het Centraal Museum en is ongeveer 5 km lang. Je kunt de route langer maken door een omweg te nemen. En meer te leren over het leven van Rietveld en Schröder. ⁠⁠ De route van 5 km voert langs door Rietveld ontworpen huizen, zijn meubelwerkplaats en natuurlijk het Rietveld-Schröderhuis. Terwijl je meer te weten komt over zijn leven, kunt je stoppen voor een koffie to-go en een hapje of een lunch. ⁠⁠
⁠⁠
Zin in een wandeling, maar ook om meer te leren over mensen die belangrijk zijn geweest voor de stad? Bekijk dan de Rietveld route. ⁠⁠
hier moet je zijn wandeling Rietveld

4. Leidsche Rijn en het Maximapark

Wil je dicht bij huis gaan wandelen? Dan tip ik de beeldenroute in het Maximapark! Maximapark ligt op 25 minuten afstand van Utrecht centrum. De geschiedenis van Leidsche Rijn gaat duizenden jaren terug. De Limes, een belangrijke Romeinse route, loopt dwars door Leidsche Rijn. Deze geschiedenis staat centraal in het Maximapark.

In het Binnenhof staan acht bijzondere kunstwerken. Samen vormen ze De Beeldenroute Máximapark. De route is ongeveer 6 km. In het Maximapark ontdek je geschiedenis, cultuur & kunst in het openbaar. Wil je meer weten over de acht bijzondere kunstwerken? Hier vind je meer informatie over de beeldenroute.

5. Ontdek natuurgebied Heidestein en Bornia

Deze tip is voor de fanatieke natuurwandelaars!

Op een vroege zondagochtend vertrok ik naar Zeist om de landgoederen Heidestein en Bornia op de Utrechtse Heuvelrug te bezoeken. De perfecte wandeling om in mijn eentje te genieten van natuur en stilte. De wandeling voert je door bossen, zandvlaktes en heide. Het landschap is niet alleen divers maar ook prachtig.

Bornia en Heidestein bieden verschillende wandelroutes: rode, blauwe en voor kinderen. Er is ook een NS-route die je van Zeist naar Maarn brengt. Ook kun je lopen naar Austerlitz. De mogelijkheden zijn eindeloos door de omringende natuurgebieden. Trek je wandelschoenen, maar aan en ga!

6. Bewonder Kasteel de Haar

In de lente en zomer zijn de bloeiende tuinen van Kasteel De Haar een genot voor de zintuigen. Een route langs kastelen en buitenplaatsen in Utrecht en regio is zeker een aanrader. Een kasteel dat je niet mag overslaan is Kasteel de Haar in Haarzuilens.

Kasteel De Haar is het grootste kasteel van Nederland en behoort tot de familie van Zuylen. Jaarlijks in de zomer verblijft de familie in het kasteel. Hoe leuk is dat? Kasteel De Haar en omgeving heeft zoveel te bieden: een kleurrijk park, wonderlijke geschiedenis, kunsttentoonstellingen, bloementuinen en meer. Je kunt gerust een halve dag uittrekken om het kasteel en de omgeving te bezoeken. Hier vind je meer informatie over Kasteel de Haar en omgeving.

7. Bezoek Amersfoort

Hartje Amersfoort! Mijn laatste tip voor #hiermoetjezijn is een bezoek aan Amersfoort! Ik wilde de reeks eindigen met een stad omdat ik alleen maar natuurwandelingen heb gedeeld tijdens de campagne. En begrijp me niet verkeerd ik heb ontzettend genoten van alle plaatsen die ik de afgelopen maanden heb bezocht. Maar ik wilde afsluiten met een stadsbezoek. Ik tip bij deze een bezoek aan charmant Amersfoort. Naast kunst en cultuur vind je hier ook natuur en parken. En ook veel toffe hotspots.
Wat te doen in Amersfoort:
  1. Weekend in Amersfoort | 10 tips & overnachting
  2. De Stijl fietsroute van Utrecht naar Amersfoort
  3. Ontdek Amersfoort & Stadswandeling De Koppelpoort
Ga je een van deze ‘Hier moet je zijn in provincie Utrecht’ tips volgen? Laat het dan weten in de comments! Ga je zelf op pad, deel dan je ontdekking door de hashtag #hiermoetjezijn te gebruiken op Instagram. Veel plezier in eigen provincie of land.

Meer inspiratie om op pad te gaan in Utrecht? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram