Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Herfstwandeling in Zeist Header

Herfstwandeling in Zeist | Heidestein en Bornia

Deel bericht:
Trek je wandelschoenen aan, want we gaan erop uit voor een herfstwandeling in Zeist. De bladeren verkleuren en vallen van de bomen. Het is samen met eikels en kastanjes een festijn van gele, oranje en bruine kleuren in het bos. We bezoeken Heidestein en Bornia met U-OV Buslijn 74. 

Bezoek natuurgebied Heidestein en Bornia

Verborgen in de bossen van Zeist liggen landgoederen Heidestein en Bornia. Een divers gebied met niet alleen bos maar ook heide en stuifduinen. Meertjes, vogels en Drentse heideschapen.

Het wandelgebied is leuk voor volwassen en kinderen. Volwassen worden uitgedaagd door een pittige wandeling, genieten van het landschap, dieren en cultureel erfgoed. Voor kinderen is er een korte wandelroute naar het Schaapskooi. Waar ze meer kunnen leren over de bijzondere Drentse heideschapen.

De wandeling begon met het volgen van de blauwe route en ging later over in de rode route. Je loopt op deze manier een eigen route door het bos. En langs heide, over stuifduinen en bruggetjes over meertjes. Onderweg stuit je op historisch erfgoed dat vroeger hoorde bij het landhuis gebouwd in 1906, maar door een brand is verwoest. Het theehuis staat nog op het landgoed. Zoals ook de bruggetjes, stationnetjes van de oude spoorlijn en de donkere tunnels.

Bornia en Heidestein bieden gevariëerde wandelroutes, voor een herfstwandeling in Zeist: rode (Heidestein 4.5 km), blauwe (Bornia 5.5 km) en voor kinderen.

Koffie en koek bij de Schaapskooi

Na een stevige herfstwandeling kun je bij de Schaapskooi Heidestein op adem komen. Aan de balie koop je een warm drankje met wat lekkers. Neem plaats aan een van de grote picknicktafels en geniet van het uitzicht.

Als je geluk hebt lopen de schapen te grazen in de wei. Leuk om naar te kijken! De schapen hadden we niet gespot in de velden van Heidestein, maar dus wel bij de Schaapskooi. De Drentse heideschaap is het enige gehoornde schapenras van Nederland. Dit maakt Heidestein en Bornia dus extra bijzonder.

Ook het bezoekerscentrum is gevestigd in de Schaapskooi. Hier vind je informatie over het gebied en de bijzondere Drentse heideschapen. Ook worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals een Vossenjacht met Pasen, het Schapenscheerfeest in de zomer en het Kerstfeest in december. Het gehele jaar dus genoeg te doen.

Praktische & Reisinformatie U-OV

Pak buslijn 74:
1. Landgoed Bornia en Heidestein >> uitstaphalte Prinses Margrietlaan
2. Loop richting Klein Heidestein (huis)  >> daar vind je het bord van Utrechts Landschap en een entree. De officiële entree is verder rechtdoor lopen, dus langs de weg, dan kom je uit bij de parkeerplaats.

Ook met U-OV op pad voor een herfstwandeling in Zeist? Check dan deze tips voor een dagje uit in eigen regio.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met U-OV. Samen met U-OV trekt Dainahara (Explore Utrecht) erop uit in provincie Utrecht om de leukste tips voor je te verzamelen. Alle U-OV tips vind je op de website van U-OV onder het kopje ‘U-OV neemt je mee’.

Hey eiland Bornia in Zeist 1

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram