Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

HEADER - Fietsroutes in Utrecht Glasblazerij Leerdam kopie

Fietsroutes in Utrecht | 2 × fietsen langs ambachten!

Deel bericht:

Maak kennis met echte Hollandse ambachten in de regio. Fiets de brouwerij route door Utrecht. Of ontdek Leerdam glasstad en leer meer over het mooie ambacht glasblazen. En bezoek als bonus vestingsteden en de nieuwste gemeente ‘Vijfheerenlanden’ van Utrecht. In deze blog twee fietsroutes in Utrecht langs ambachten.

Ontdek Utrechtse ambachten op de fiets!

Fietsroutes in Utrecht voeren je niet alleen langs de mooiste plekken in de natuur, forten, kastelen en buitenplaatsen. Maar ook langs eeuwen oude Utrechtse ambachten zoals bierbrouwen en glasblazen. Onderweg stop je om mooie plekjes te ontdekken, zoals vestingstad Vianen. Geniet van een biertje op het terras of koffie in een gezellige theetuin. Leer provincie Utrecht op een andere manier kennen en ontdek nieuwe en interessante weetjes.

Samen met Marit – van Cultuursnuiver – heb ik twee van de mooiste ambachtfietsroutes voor Routes in Utrecht gefietst. De bierbrouwerij route voerde ons door Utrecht, langs populaire brouwerijen van Utrecht. Met de fietsroute ‘Tussen de Lek en Linge’ ontdekte we niet alleen Leerdam, maar ook Vianen en andere mooie vestingsteden in het Groene Hart.

Wil je op de fiets Utrecht ontdekken? Dan raad ik deze twee fietsroutes langs ambachten van provincie Utrecht zeker aan.  Wees bereid om een actieve dag vol verrassingen.

Fiets de bierbrouwerij route door Utrecht!

Bier proeven bij een brouwerij? Dat gaat zeker lukken met het fietsen van deze route. De bierbrouwerij route begint bij een van de oudste brouwerijen van stad, gevestigd langs de Oudegracht: het stadskasteel Oudaen. In de werfkelder van Oudaen is de brouwerij gevestigd. Op het terras kun je je eerste biertje van de route drinken om vervolgens langs mooie plekjes, forten, boerderijen en Fort Vechten te fietsen. En natuurlijk is er nog een tweede stop bij een brouwerij, dit keer de eigenwijze brouwerij Maximus. Die hun bieren op eigenzinnige manier brouwen en zo de meest uiteenlopende smaken ontwikkelen. Proost!

Wat hebben we bezocht:

 1. Stadskasteel Oudaen
 2. De Bilt
 3. Noorderpark Ruigenhoek
 4. Fort Vechten
 5. Brouwerij Maximus

Fietsroute: op de fiets langs Utrechtse brouwerijen op Routes in Utrecht

Fietsen door Utrecht? Meer fietsroutes en inspiratie vind je op routesinutrecht.nl

Ontdek Leerdam glasstad van Nederland

De route begon met de trein, nadat we op het station van Leerdam aankwamen haalde we twee e-bikes op bij de fietsenwinkel om aan ons ‘Tussen de Lek en Linge’ avontuur te beginnen. De eerste stop was het Nationaal Glasmuseum waar je meer leert over de eeuwen oude ambacht van glasblazen. Het museum telt niet alleen prachtig glaswerk tentoon. Maar vertelt het verhaal van glasblazen door de eeuwen heen. De collectie is een mooie weerspiegeling van de tijdsgeest van alle ontwerpen door de jaren heen. In de tuin kun je koffiedrinken met een stuk taart, voordat je weer verder fietst.

Fietsroute ‘Tussen de Lek en Linge’ voert langs forten, theetuinen, vestingstadjes, langs het veruit gesterkte Merwede-kanaal en meer. Aan het einde van de route bezochten we de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum. Hier kun je live zien hoe glasblazers van heet vloeibaar glas mooie kunstwerken maken. Deze kunstwerken kun je ook kopen in de museumwinkel. Een van de meest indrukwekkende museumwinkels die ik tot nu toe heb gezien. Op de kade met uitzicht op boten kun de dag afsluiten.

Wat we hebben bezocht:

 1. Nationaal Glasmuseum
 2. Vianen (Stedelijk museum Vianen)
 3. Stadjes Ameide en Lexmond
 4. Gefietst langs vier TOPS met mooi uitzicht
 5. Zuidwal Leerdam
 6. Glasblazerij

Praktische tips:

 1. Route ‘Tussen de Lek en Linge’ van Routes in Utrecht
 2. Neem de trein naar Leerdam
 3. E-bike huur je bij vanschaikfietsen.nl

Ontdek meer mooie routes in Utrecht met deze tips

Voor meer wandel- en fietsroutes in de regio Utrecht kijk je op routesinutrecht.nl. Meer inspiratie voor uitjes in regio Utrecht vind je op visitutrechtregion.com.

Deze blog is onderdeel van de serie Parels in de Regio, een initiatief van Explore Utrecht en Cultuursnuiver. Deze blog ‘Ontdek de verborgen schoonheid van de waterlinie kwam tot stand in samenwerking met Route Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram