Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

eropuit met de bus - Oud Zuilen header

Eropuit met de bus: Slot Zuylen & Fort de Gagel

Deel bericht:

Op zoek naar een cultureel uitje in Utrecht? Stap dan in de bus van U-OV en laat je meenemen naar Slot Zuylen en Fort de Gagel. Ontdek de natuur en cultuur van Utrecht met deze geweldige combinatie van historische locaties. In deze blog gaan we eropuit met de bus 12, richting Maarssen – Via Zuilen naar de twee prachtige bestemmingen.

Opstap met de bus in Utrecht!

Ontdek de tuinen van Utrecht Natuurlijk

De uitstaphalte van bus 12, is vlak bij Slot Zuylen, vanaf daar is het slechts 10 minuten lopen naar het kasteel. Onderweg kom je langs de prachtige tuinen van Utrecht Natuurlijk, waar je kunt genieten van een hapje en drankje in het tuincafé. Je kunt zelfs bloemen plukken voor thuis. En in de moestuinwinkel kun je de oogst van de vrijwilligers die de moestuin onderhouden kopen.

Lees de brieven van Belle van Zuylen in Slot Zuylen

Ik loop iets verder, over de brug naar het sfeervolle kerkje waar je een van de brieven van Belle van Zuylen kunt lezen. Belle van Zuylen was een bekende Utrechter die zich actief inzette voor de positie van vrouwen en haar zomers doorbracht op het kasteel. Je volgt haar voetstappen door haar brieven te lezen. En zo ontdek je meer over haar leven op het slot. Het is wel zo dat je met de fiets of lopend meer brieven tegenkomt dan als je eropuit gaat met de bus. Just a note!

Slot Zuylen: een historisch pareltje

Na het lezen van de brieven kun je het kasteel en de tuin bezoeken. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de tuin te bezoeken. Maar als je er toch bent bezoek dan zeker ook de kamers van het kasteel met indrukwekkende wandversieringen en inrichting. En luister naar de audiotour die je meeneemt door het leven van de oude bewoners. In de lente en zomer staat alles prachtig in bloei in de tuin en kun je er zelfs picknicken. Vergeet dan niet om een goed gevulde picknickmand te reserveren bij het café. Kies een mooi plekje uit en geniet. Toch liever niet in de tuin, dan kun je ook op het terras van het slot terecht. Op het terras heb je uitzicht op het water en de tuin, ook een fijne plek om even tot rust te komen.

Geniet van de natuur en geschiedenis bij Fort de Gagel

Na je bezoek aan Slot Zuylen is het tijd om verder te gaan naar Fort de Gagel. Ik koos ervoor om te lopen naar de bushalte van bus 3 richting Centraal Station. En stapte ongeveer 10 minuten lopen van het Fort af, uit de bus. Eropuit met de bus naar Fort de Gagel is prima te doen, je hebt het fort zo gevonden. 

Fort de Gagel maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en biedt prachtige natuur en geschiedenis in één. Geniet van een heerlijke lunch, gezellige borrel of uitgebreid diner in het restaurant met uitzicht op de keuken. De voormalige munitie kamers en het bomvrije wachthuis zijn omgebouwd tot unieke vergaderzalen en een sfeervolle feestlocatie. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het natuurgebied Noorderpark, waar je nog meer, wel lopend, kunt ontdekken. Tips? Lees mijn blog ‘Ontdek recreatiegebied Noorderpark-Ruigenhoek in Utrecht-Noord’.

Ontdek Utrecht met U-OV

Met het openbaar vervoer in Utrecht kun je gemakkelijk natuur, cultuur en verborgen hotspots van Utrecht ontdekken. Heb je geen auto, wees niet getreurd want eropuit met de bus is ook een goede optie. En vaak kun je vanaf een klein station ook de OV-Fiets pakken naar een bestemming.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram