Explore UtrechtOnze stad, Jouw avontuur

Bezoek Amelisweerd Rhijnauwen en Bunnik

Bezoek Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik met de bus

Deel bericht:

De grootste achtertuin van Utrecht is vanaf het centrum binnen 10 minuten te bezoeken met de bus. Ik ging weer op pad voor U-OV en stapte uit bij halte Amelisweerd voor een dagje kunst, cultuur en natuur. Naast de prachtige landgoederen vind je in deze regio forten, boerderijen, pluktuinen, theehuizen en restaurants. Je kunt wandelen langs de Kromme Rijn. Of picknicken op een van vele groene velden langs het water. Bezoek Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik met de bus? Dan heb ik drie tips voor je om dit prachtig stukje Utrecht te ontdekken. 

Ontdek cultureel erfgoed en natuur op steenworp afstand van huis

Amelisweerd ligt aan de Kromme Rijn en bestaat uit Nieuw Amelisweerd en Oud Amelisweerd. Het landgoed Amelisweerd grenst aan Rhijnauwen. De Kromme Rijn stroomt door Bunnik en aangrenzende dorpen. In deze regio vind je volop cultureel erfgoed. Ontdek de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bezoek fort Rhijnauwen of fort Vechten. Geniet van prachtige flora en fauna. Of leef je uit in de kassen op een boerderij en pluk zelf fruit voor thuis. Of een bosje veldbloemen.

Meer tips voor een bezoek aan Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik? Lees dan Amelisweerd revisited

1 | Fort Vechten en het Waterliniemuseum!

Het uitje met U-OV begon bij Restaurant Vroeg. Restaurant Vroeg ligt aan de Achterdijk en is gevestigd in een Rijksmonumentale boerderij. De liefde voor ambacht is goed te zien, de winkel ligt vol met lokale en zelfgemaakt producten. Heerlijke robuuste broden, lekkere zoetigheid, verse sappen en een veel meer kun je hier kopen voor thuis. De bakkerij en restaurant is dus een goed startpunt voor een dagje wandelen langs cultureel erfgoed. Na een stevig ontbijt wandel ik naar mijn tweede stop van de dag: fort Vechten en het Waterliniemuseum.

Fort Vechten is niet alleen een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar heeft ook een goede strategische ligging. Het fort ligt namelijk op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De perfecte plaats voor het Waterliniemuseum! Want op deze plek kom je alles te weten over de kracht van water en welke rol water speelt in de verdediging van Nederland tijdens de oorlog. Het museum is leuk voor jong en oud. Tijdens mijn bezoek liepen er alleen volwassen rond in het museum, bewijs dat er nog wat te leren valt in het museum. 😉 Het museum biedt een ontdekkingstocht door de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vertelt over de Romeinse geschiedenis van het fort door verhalen en interactieve spellen. Leuk voor een ochtend cultuursnuiven in de regio.

2 | Bloemen of fruit plukken?

In de mooie omgeving vind je veel boerderijen en boomgaarden. De natuur speelt hier een grote rol! Op de boerderijen en boomgaarden kun je lokale producten kopen. Maar het is toch veel leuker om zelf fruit te plukken? Of een bosje veldbloemen voor thuis? Afhankelijk van het seizoen kun je terecht bij boomgaarden om kersen, appels en zelfs pompoenen te plukken. Strook die mouwen op en ga aan de slag op een van de boomgaarden. Bezoek de kersenboomgaard De Knapschinkel in Amelisweerd of boerderij en landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik. Bij pluktuin Amelis Hof pluk je de mooiste bloemen voor een veldboeket. Je loopt door de velden met een mandje en schaar om zelf een boeket samen te stellen. 

3 | Wandelen langs de Kromme Rijn!

Ben je een fanatieke wandelaar? Dan heb je misschien het Kromme Rijn pad al ontdekt. Maar heb je deze nog niet gelopen dan is het zeker een aanrader. Het Kromme Rijnpad lopen is volgens ‘Routes in Utrecht’ misschien wel de mooiste wandelroute van Utrecht. Ga erop uit en vorm je eigen mening. De route volgt deels het Jagerspad en is te verdelen in etappes. Dus is de route te lang, maak het korter en blijf in de buurt. Of loop de gehele route die wel 27 km lang is naar Wijk bij Duurstede.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Praktische informatie U-OV Neem buslijn 41 naar restaurant Vroeg en fort Vechten en stap uit bij halte Amelisweerd. Voor een bezoek aan het Waterliniemuseum dien je een tijdslot te reserveren via de website van het museum. Ga je liever wandelen? Dan vind je een bom aan inspiratie voor mooie wandelroutes in de omgeving op de website van ‘Routes in Utrecht’. Bij de Veldkeuken koop je wat lekkers voor onderweg.[/box]

Dit artikel ‘bezoek aan Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik met de bus’ is onderdeel van een samenwerking met U-OV. Samen met U-OV trekken Dainahara (Explore Utrecht) en Malini (Explore Utrecht Kids) erop uit in provincie Utrecht met U-OV om de leukste tips voor je te verzamelen. Alle U-OV tips vind je op de website van U-OV onder het kopje ‘U-OV neemt je mee’

Meer tips voor een bezoek aan Amelisweerd, Rhijnauwen en Bunnik? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

Explore Utrecht geeft je de leukste
tips
voor in en rondom Utrecht

Schrijf je in en mis nooit meer een insider tip!

Volg Explore Utrecht op Instagram