De natuur brengt je tot rust. Even onthaasten, even weg van de bedrijvigheid uit de stad. Want hoe leuk de gezelligheid van de stad ook is, we hebben allemaal weleens de behoefte aan rust en kalmte. Door in het bos te wandelen, kun je even je hoofd leegmaken en genieten van de zingende vogels, brullende kikkers en het geruis van de wind door de bladeren van de bomen. Als je gaat wandelen in Amerongen kun je genieten van de rust en loop je langs bijzondere plekken.

Beleef de natuur in de provincie: ga wandelen in Amerongen

Amerongen is een dorpje op de Utrechtse Heuvelrug en met name bekend om de bosrijke omgeving, de Amerongse Berg en Kasteel Amerongen. Het bos van Amerongen is een van de oudste bossen uit de omgeving. Je vindt er veel verschillende soorten bomen zoals oude beuken, eiken en grove dennen. Ook leven er veel vogelsoorten zoals grutto’s, zilverreigers, lepelaars, slechtvalken en spechten.

Een mooie wandelroute die je kunt volgen is deze route van 11 kilometer langs Kasteel Amerongen en over de Amerongse berg (let op: Kasteel Amerongen is tijdelijk gesloten). Voor een iets kortere ronde (6 kilometer) kun je deze route van Utrechts Landschap door het Amerongse Bos aanhouden (let op: het informatiecentrum in Tabaksschuur Amerongen van Utrechts Landschap is tijdelijk gesloten).

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=”400″]Tip 1: Je kunt uitstapjes maken naar de Eenzame Eik en de Oude Eik, beide niet ver van de bovengenoemde wandelroutes vandaan.[/box]

[box type=”shadow” align=”aligncenter” class=”” width=”400″]Tip 2: Als je gaat wandelen in Amerongen kom je langs het uitkijkpunt van de Amerongse Bovenpolder, loop dan zeker even met de trap omhoog. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht over de polder en aan de rechterkant kun je in de verte Kasteel Amerongen zien liggen.[/box]

Wandelen op de Amerongse Berg

Met zijn 69 meter boven NAP is de Amerongse Berg het hoogste punt van de provincie. Maar wees gerust: voor wandelaars is de klim niet al te steil en dus goed te doen. Op de top vind je een zuil met informatie over het gebied, bijvoorbeeld welke dieren er in het bos leven.

Amerongen op de fiets

In Amerongen kun je niet alleen wandelen, er is ook een parcours voor mountainbikers. Je komt aardig wat steile hellingen tegen (bijvoorbeeld de Amerongse Berg), dus uitdaging genoeg! Ook kun je als wielrenner uit de voeten, er is namelijk een mooie verharde weg door het bos. Kijk wel uit voor de fietsers als je gaat wandelen in Amerongen.

Tip: maak de ervaring compleet weekendje weg bij Hotel Parc Broekhuizen

Benieuwd naar nog meer wandelroutes? Bekijk dan ook deze wandelingen