Explore GorinchemOnze stad, Jouw Avontuur

Bezoek Gorinchem
De mooiste vestingstad van het land!

Gorinchem, Gorcum of ook wel de ‘Bliekenstad’ ligt op slechts een half uurtje rijden van Utrecht. Dichtbij Breda en Rotterdam, tussen de rivieren de Merwede en de Linge. De stad is door de ANWB uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland! Gorinchem is de perfecte plek om een fijn en ontspannen weekend (erop)uit te gaan. De plaats heeft een rijke historie, gezellige shop- en eetadresjes en wordt omringt door water en groen, groen en nog eens groen. Daarnaast beschikt het over een gezellige binnenstad, en wist je dat er zelfs een stadsstrand is? We helpen je graag op weg met deze Gorinchem Gids.

Geschreven door local ‘Bliek’ Alicia van den Berg van @merlotgenoten

Alicia van den Berg

Who is Alicia

Alicia knows what is going on in the city, as a culture and food lover, she is up-to-date with everything that is happening in the food industry. So, who better to tell you where to go to enjoy a fantastic day or evening out? From art exhibitions to wine tastings, she picks out the gems. When she came to study in the city years ago, she took Utrecht to her heart. She has since left the city, but out of sight, is not out of mind! Alicia is a sommelier and has her own ‘culinary writing company’ and Flexwerkcafé.

Volg mij op:

Culinaire rondje Gorinchem: lunch, diner of borrelen

De Hoofdwacht

Misschien wel één van de bekendste plekken van Gorinchem: De Hoofdwacht. Daar waar vroeger bevelhebbers belangrijke beslissingen maakten. Proef je nu, midden op de Grote Markt met uitzicht op het oude stadhuis en de karakteristieke fontein, heerlijke (lunch)gerechten, drankjes en borrelhapjes. Tip: de edamame bonen en calamares! ‘s Zomers staat er een groot terras en ook in de winter wordt er gezorgd voor aangename temperaturen in de serre.

La Blique

Een klein stukje Frankrijk in Gorcum! In deze theesalon, met uitzicht op de Lingehaven, nip je van een ‘High Tea’, snoep je van de huisgemaakte macarons of drink je een ‘High Wine’. Knus, kneuterig en heel gezellig! Leuk detail: oma’s servies!

Stoute Karel

Culinair genieten met een fantastisch uitzicht over buitengebied ‘Buiten de Waterpoort’ en rivier de Merwede? Dan ben je bij Stoute Karel aan het juiste adres. Hier schenken ze fijne wijnen en wil je geen enkel gerechtje laten staan. Probeer de ‘Stoute ballen’! En kon je toch dat laatste glaasje wijn ook niet weerstaan? Je kunt hier ook overnachten.

Pub10

Ben je toe aan een vers getapt koud biertje na een fijne stadswandeling? Music- en sportsbar Pub10 biedt meer dan 100 speciaal bieren, borrelhapje erbij? Uitbater Junior helpt je graag jouw perfectie biertje uitkiezen. Is het lekker weer? Dan staat het terras op de steiger aan het water op je te wachten.

La Caponniere

Een proeflokaal in een klein fort aan de Gorcumse stadswallen. Dit pareltje mag je niet overslaan! Uitbater Ronald is gek op Italië en dat zie en proef je terug in zijn wijnkaart en op de borrelplanken. Smul van de lekkerste en meest verse delicatessen. Van de daslook die hij plukt op de stadswal wordt hier ‘homemade’ pesto gemaakt. Heerlijk!

De WijnBoutique

Is de nieuwste hotspot in hartje Gorinchem. Een intieme wijnbar en -bistro, aan de pittoreske Lingehaven. De WijnBoutique heeft meer dan 35 wijnen op glas, zorgvuldig geselecteerd door wijnkenner en mede-eigenaar Alicia. Bij een goed glas wijn hoort een goede hap. En daar staat de menukaart vol mee: heerlijke borrelhappen zoals de Noord-Spaanse pincho’s, fijne dinergerechtjes en stevige borrelplanken.  Helaas moet je aan het einde van de avond naar huis. Maar wees gerust, je bent altijd van harte welkom in de gezelligste wijnbar van Gorinchem.

La-Blique-Gorinchem
Fotocredits: La Blique / het terras aan de Linge

Beleef Gorinchem met by a local tips

De Stadswallen

De groene, plantrijke stadswallen omarmen de stadskern en zijn bij uitstek geschikt voor een ontspannen wandeling met prachtige uitzichten. Deze stadswallen dienden vroeger als verdedigingswerk, nu zorgen ze voor geweldig veel groen rondom Gorinchem. Met een wandeling van vijf kilometer zie jij het mooie Gorinchem vanaf de stadswallen en krijg je een stukje historie mee, zo staan er nog enkele oude kanonnen! Het is een wandeling die niet mag ontbreken in jouw bezoek aan de mooie stad! Tip: haal bij VVV Gorinchem de Vestingwandeling voor €3,-.

Kajakken

Houd jij wel van een beetje actie, terwijl je geniet van de prachtige natuur? Dan is er niks leuker dan met een kajak Gorinchem bewonderen vanaf de Linge. Voor maar €10 vermaak jij je op het water. Wil je ook nog iets goeds doen voor de natuur rondom Gorinchem? Gebruik dan het eerste uur om afval te vissen uit te haven: in ruil hiervoor mag je dan de kajak gratis lenen!

FestiWal

FestiWal, hét cultuurfestival over de gehele stadswal van Gorinchem. Met meerdere pleinen aan theater, food, muziek en cultuur, op verschillende locaties op de wal! Het vindt jaarlijks plaats in augustus. Een festival vol muziekvoorstellingen, theater, een buitenbioscoop, een Drag Queen Show en een Silent Disco! Maar ook met goed eten en lekker drinken. Op de pleinen staan verschillende foodtrucks, met keukens vanuit elke windstreek.

Connected Rooms

Ben je op ‘workation’? Plug je laptop dan in bij Connected Rooms: een flexwerkplek in een voormalige smederij. Je huurt hier een bureau, een kantoor of een vergaderruimte per uur, dagdeel of dag. De koffie staat altijd voor je klaar. En de grootste verrassing? De binnentuin! Een oase van rust, middenin de stad.

Stadsstrand Buiten de Waterpoort

Gorinchem heeft een heus stadsstrand! Even lekker pootjebaden of neem je een frisse duik? Picknicken op het grasveld of een relaxte wandeling langs het water? Mis ‘Buiten de Waterpoort’ niet! Hier worden regelmatig evenementen gehouden. Met de pont van Riveer vaar je zo over naar de vesting Woudrichem of Slot Loevestein. Misschien wel de mooiste plek van de stad…

Mooi Gorinchem (VVV Gorinchem)

Haal hier je Vestingwandeling of beklim met een gids de Grote Kerk: leuk weetje, die kerktoren is hartstikke scheef. De Gorcumse toren van Pisa. Maar het uitzicht is werkelijk fan-tas-tisch! Verder kun je hier de échte Gorcumse zouten bollen kopen. Je kunt niet weggaan zonder de lokale lekkernij te proeven! Of huur hier een elektrische fiets om de omgeving te verkennen.

Fotocredits: Mooi Gorinchem / La Caponnière aan de stadswallen
Fotocredits: Mooi Gorinchem / La Caponnière aan de stadswallen

Geschiedenis, lokale kunstenaars of verloren verhalen

Gorcums Museum

In het oude stadhuis op de Grote Markt van Gorinchem bevindt zich het Gorcums Museum. Bij het bezoek aan het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Gorinchem en ontdek je lokale kunstenaars. Maar er zijn ook wisselende exposities. Op woensdag en Culturele Zondag (dat zijn veel culturele instellingen gratis geopend!) is de entree gratis, op de andere dagen betaal je slechts €5,50 als volwassene en €4,50 als kind.

Hendrick Hamel Huis

Gorcumer Hendrick Hamel is de eerste European die voet aan wal zette in Korea, nadat hij schipbreuk geleden had. Om er daarna jarenlang gevangen te zitten! In Korea is hij een nationale held en wordt er al over hem vertelt op de basisschool. Hier is hij heimelijk beroemd: je kunt in de vestingstad zijn huis bezoeken.

Overnacht in een hotel, B&B of op de camping

Hotel Le Bon ‘Apart

Met het gezellige centrum en Buiten de Waterpoort om de hoek zit je hier op een perfecte plek. Gelegen aan de Lingehaven kun je genieten van een prachtig uitzicht. Droom weg bij de langsvarende bootjes. In dit kleinschalige hotel staat persoonlijke aandacht voorop en kun je kiezen uit de standaard kamer, superieur kamer of de suite.

Logement Kortendijk

In het winkelhart van Gorinchem bevindt zich deze heerlijke bed & breakfast. Hans en Jopie wonen sinds 2006 in dit pand. Een huis waar zij als gezin al tijdens de bezichtiging direct verliefd op waren: een thuis met een geschiedenis. Naast dat je op deze plek beschikt over een ruime kamer en badkamer, kan je ook gebruik maken van de binnentuin!

De LieveLinge

Kampeerterrein de LieveLinge is anders dan anders! Een creatieve plaats, voor echte levensgenieters. Met een gezellige mix van klassiek kamperen, luxe en bijzondere verhuuraccommodaties is het hier heerlijk en gezellig toeven. Het is net ‘klein Ibiza’, met horeca en een recreatieplas om te zwemmen. Hier is kamperen een lifestyle! Een kleine 15 minuten rijden vanaf het centrum.

Rondje markt, shop op de Langendijk of lokale lekkernij

Maandag Markt

Natuurlijk mag een bezoekje aan de markt niet ontbreken. Op maandagochtend kun je van 8.00 tot 13.30 uur rondstruinen tussen de verse groente, vlees, vis, bloemen en meer. De marktkramen staan rond de Grote Kerk en het oude stadhuis op de Groenmarkt. Tip: Proef zéker de garnalenkroketjes van de visboer!

De Molen Winkel

Op de wal pronkt ‘Molen Nooit Volmaakt’, naast dat de molen zelf een plaatje is om naar te kijken, kun je er ook terecht voor heerlijke producten. Zoals molenbrood, benodigdheden voor de thuisbakkers en andere lokale lekkernijen, zoals wijnen uit de regio. De molenwinkel is op zaterdag en woensdag geopend.

Winkelstraat De Langendijk

De gezelligste winkelstraat van de stad! Lekker neuzen in de verschillende boetiekjes, zoals ‘Conceptstore Dots’, het bijzondere ‘De Buurvrouw’ of ‘Wereldse Boeken’. Of shop je borrelplank bij elkaar bij delicatessenwinkel ‘Kaatje Jans Bliekenstad’. En neem een huisgebakken taartje mee bij ‘Sweet Ima’.

Veel plezier in de mooiste vestingstad van Nederland!

Om meer sfeer te proeven volg je de instagram accounts @gorcum.nl en @mooigorinchem

Ontvang De LEUKSTE UTRECHT tips!

Schrijf je in en ontvang de leukste Utrecht tips in jouw digitale mailbox.

Bij inschrijving ga je akkoord met de Privacy Policy.

Volg Explore Utrecht op Instagram